dsc_6168Zaterdag 17 september zag het er feestelijk uit bij De WAR aan de Geldersestraat 6. De aankondigingsborden van het Oogstfeest ter ere van 10 jaar De WAR, waren voorzien van ballonnen,

Een paar “kraampjes” van onder andere, het Voedselcollectief en Doodle 3D Transform stonden tussen de ingang van het Fablab terrein (links) en het Spullenmannen terrein (rechts) en legden zo de verbinding. Ook een informatiekraam met een heuse informatrice voor de dag stond op het rijtje. Ook kon er de honing van “eigenWARse” bijen gekocht worden, of een fraai gevormd kaarsenhuisje (niet te “verWARren” met kaartenhuisje).

Links van de kraampjes kon men het terrein op naar het Kas-café, en FabLab maar eerst kwam men langs de IJsco-kar aan de rechterkant, waar Faitrade ijs geleverd werd aan de verschillende bezoekers.

Tegenover de ijsco-kar net opzij van de ingang naar het Kas-café, stonden de bijzondere solar-race boten opgesteld. Gebouwd van o.a. wegwerp biervaten, en step-motortjes.

dsc_6149Door het Kas-café heen en dan rechtsaf kwam men in het Fablab met daarin het biolab, de 3D printers en de lasersnijder voor hout, waarmee “figuurzagen” naar een hoger plan getild wordt. Ook de betonprinter bevindt zich inmiddels binnen in het gebouw.

Het Kas-café had een reuzegezellige aankleding met strobalen, kleedjes houten tafels, banken en stoelen. Met verse munt groeiend in een oude autoband, en een bar, waar de verse muntthee, koffie en diverse andere biologische dranken te dsc_6131verkrijgen was. Ook waren er verschillende, natuurlijk ook biologische hapjes waaronder brownies, en quiche, vers aangeleverd door De Graanschuur.

Ook was er in het verlengde van de ijsco-kar een kleine voorstellingsruimte waar men kon kijken naar diverse beeldmateriaal over De WAR, totdat het “Only for kids” werd (helaas geen jeugdige verslaggever ter plaatse).

dsc_6246Buitenom langs de kraampjes naar het terrein van de “Spullenmannen”.

Links op het terrein was de Keramiek kunstenares al druk bezig met haar geïmproviseerde keramiek-oven. En stonden er hele fraai uitziende schaaltjes klaar om de over in te gaan. De belangstelling was groot.

dsc_6179Iets verder op het terrein aan de rechterkant had in het fietsenschuurtje een bijzondere verschijning plaatsgenomen om bezoekers die daar prijs op stelden, de toekomst te voorspellen. Verrassend was het zeker te noemen.

 

dsc_6241Terug richting de ingang van het terrein, kon men linksaf de ruimte binnen waar normaal o.a. theatervoorstellingen zijn, maar waar ook het Rapair-café te vinden is. Deze dag was de ruimte ingericht voor allerlei lezingen, o.a. over 3D-printen en wat er allemaal mee kan. Een kleine jongeman vond het dusdanig interessant dat hij z’n ouders meerdere keren vroeg om toch vooral te blijven en te gaan zitten.

dsc_6230Weer twee deuren verder (een deur verder was namelijk het toilet), kon men via de trap naar boven en kwam men via de “glazenbrug” boven de ingang van het terrein in de kantoorruimte waar men zich bezig kon houden met het maken van een hygro en thermometer voor buiten. Dit was een workshop van “Meet je Stad” die veel meer doet dan dat, zoals u hier kunt vinden.

dsc_6188Steeds meer mensen kwamen een kijkje nemen bij zowel de kraampjes als een of meer van de andere activiteiten. En daarmee werd het steeds gezelliger. Sommigen kwamen voor het eerst, en verbaasden zich over alle dingen die gedaan werden, worden, en hopelijk nog lang gedaan kunnen blijven.

De mensen van De WAR, een kunstenaarscollectief waaronder intellectuelen, maar wel van het soort dat gewoon met “twee poten in de grond” verankerd is. Die bovendien oog hebben voor maatschappelijke ontwikkelingen en daar handen en voeten aan geven. En dat naast alles wat ze zelf al benoemd hebben, is hopelijk genoeg reden om de uitspraak van de gemeente in verband met aankoop van De WAR, door De WAR positief te doen zijn. Over een paar weken zal dit bekend zijn.

dsc_6312Het avond programma was zowel bij de Spullenmannen als in het Kas-café muzikaal en met humor/ cabaret. In het Kas-café werden tal van boeiende gesprekken gevoerd en was het ontmoeten en weerzien, terwijl de Jazzy muziek de sfeer verder verhoogde.

 

dsc_6367Ondertussen was er in de theaterzaal een workshop-achtig optreden van Harmen Zijp over muziek maken met een accuboormachine en een winkelwagentje, de “boodschapkarró” (om het “instrument” maar een naam te geven).

De Oogst van 10 jaar druk bezig zijn in een “vergeten” fabriekspand aan de “rand van de” Stad en aan de kant van de Eem, is middenin de Stad komen te staan en niet meer weg te denken! Als je een idee hebt, en je kunt er nog geen economisch verdienmodel aan hangen, ga dan naar De WAR, daar ontkiemt mens dier en ding tot volle groei en bloei!

In de afgelopen 10 jaar is De WAR van een “vaag cluppie in dat pand” uitgegroeid tot een niet meer weg te denken fenomeen dank zij bijvoorbeeld de opzet van het Repair-café, Studium Generale, het Voedselcollectief, de ontwikkelde Solarboten, Festival Franje, Het Knopjesmuseum, het kansen bieden aan jongeren die anders buiten de boot zouden vallen. Dank zij onder andere dit soort initiatieven, mocht er dan ook Oogst-feest gevierd worden.

Diana Wildschut en Harmen Zijp hebben met anderen destijds hun kans gepakt, en geven daarmee nu anderen, nieuwe kansen. En dat laatste is ook zeker een onmisbaar iets, jongeren die je ziet groeien tot prachtige mensen, dat wil iedereen toch bieden en beleven?!

 

Veslag/ sfeerimpressie en fotoreportage: Nel Groenendijk