Het was al weer even geleden dat het Duo de Bolero’s , met als domicilie Baarn weer een optreden hadden in het Grand café van Lyvore Birkhoven park. Het duo, Frank Muyser en Karin Pels zijn de afgelopen jaren in de regio bekend geworden met hun optredens.

Met name de omgang en het inspelen op herinnering’s factoren bij “senioren” maakt hun optredens niet alleen nuttig maar ook gezellig en zorgt voor een soort van intimiteit met het publiek.

Soesterkwartier 5 augustus 2017, om 14.15 is het Grand Café goed gevuld met bewoners van Birkhoven Park en andere gasten of familieleden. De koffie en thee gaat rond en nog een aantal ” rolstoelgebonden” bezoekers worden voorzien van een plekje.

Van het duo is bekend dat zij een repertoire hebben wat de herinneringen naar vervlogen tijden doet herleven. Onder het motto, “herkend”u deze nog hebben zij  een brede Nederlandstalige muziek keuze. Frank en Karin , van huis uit respectievelijk directeur van Musi-Trade , een artiesten bureau in Baarn en Karin als “doorlichtende” “boss”op de afdeling radiologie van het UMC, spelen al jaren als Duo samen en kennen elkaar via het tennissen.

Wel ook menig bezoeker herkende de twee artiesten en vooraf werden oude herinneringen “even”opgehaald. Het  was dan ook niet vreemd dat bij elk te brengen nummer, dit vooraf met vragen en antwoorden werd ingeluid. Het is goed te zien, dat de herkenbaarheid van beiden een ongedwongen sfeer oproept. De “gedateerde”oude nummers, zoals “de duiven op de Dam”of “op een mooie Pinksterdag” met de benaming van de evenzo oude auteurs, zorgde voor het breed meezingen van de aanwezigen. En alsof afgesproken, zat op de voorste rij een wat oudere dame met de naam Sophietje, hetgeen uiteraard het bijbehorende nummer opleverde met “Ranja met een rietje”.

Ter ondersteuning en een vorm van herinnering worden hoedjes her en der uitgedeeld voor het nummer Foxi  Foxtrot,( Niko Haak)  waarbij Karin ook haar ” charleston” danspassen  kan laten zien.

Frank Muyser laat zich wat het dansen betreft wel wat rustig, maar geef hem een gitaar en dan heb je ook weer een toegevoegde dementie. En zoals hij aan het publiek meldde, dat zijn blik steeds naar de voeten van Karin ging. Dit omdat zij met haar voeten het tempo aangeeft en Frank daar dus op moet letten. Het zorgde voor de nodige hilariteit.

Voor de pauze werd het Nederlandstalige repertoire voor een klein gedeelte gezongen. De pauze werd even gebruik voor een fotomoment in de tuin van Birkhoven, om na een kleine 10 minuten verder te gaan met buitenlandse liedjes.

Dat de naam Cor Stein, met zijn ( Avro) orgel werd genoemd, was de reactie gelijk “daar heb je de motten”En jawel de twee motten van “Doris”werden fraai uitgebeeld door de voor de gelegenheid uitgedoste Karin, met scheven snor.

En als de sandalen van Karin de maat aangaven, zo gingen de laarzen an Frank aan de wandel met het bekende nummer “These boots are made for walkin”. De bezoekers vonden het prachtig.

En als in de naastgelegen zaal een jarige blijkt te zijn ( Gerrie), die daar een familie feestje heeft, is de deal snel gemaakt. Gerrie wordt opgehaald en door de familie bij de “Bolero’s” gereden. Een lang zal ze leven volgde, breed meegezongen door allen. Ook Gerrie bleek nog over voldoende zangtalent te beschikken om een aantal regels via de microfoon, mee te zingen.  Zo hier en daar een traan bij familieleden, immers een dergelijk onthaal voor de dame op leeftijd, was een mooi moment. Mede ingegeven door het daarna gezongen nummer van Willeke Alberty “samen zijn” bleef het even niet droog.

En dan is muziek een mooi gegeven. Het bewijst dat grenzen/ cultuur en leeftijd niet van invloed zijn. De middag werd voorgezet met de meertalige versies van bekende nummers. De toeschouwers maakte het niet uit, of het Frans of Engelstalig werd, ze deden gewoon mee.

Het duo Bolero’s zijn  gaande de voorgaande jaren anders geworden . De ongedwongenheid en interactie met de ( soms) vergeetachtige ouderen is een fantastisch sterk middel om samen “muziek”en herinneringen te herleven.

Verslag Karel van Rooy

foto’s klik hier.

Opgemerkt wordt dat toestemming werd verleend om de “jarige” in beeld te brengen.