csc_6442 De maand november karakteriseert zich in een groot deel van het land, met name onder de grote rivieren, met de start van de carnaval. Maar ook boven dezelfde rivieren, weten ze van wanten. Amersfoort heeft wat dat betreft een lange geschiedenis van carnavalsverenigingen die heel actief worden rond de datum van 11-11.

Soesterkwartier 5 november 2016, de aftrap van het carnavalsseizoen is er een van Prinsen en adjudanten kiezen, die het komende jaar representatief zullen zijn voor hun vereniging. De Meerschuimers uit het Soesterkwartier, met als thuisbasis de “leut” bunker, zijnde in het dagelijks leven de Speeltuin Soesterkwartier, hadden de taak om Ina en Adri, respectievelijk Prins(es) en adjudant van hun taak te ontheffen en uit hun ambt te zetten.

csc_6520Een nieuwe prins wordt traditiegetrouw precies om 10.11 bekend gemaakt Tegen 20.00 uur, werden de eerste “steken” in de nabij de Speeltuin gesignaleerd ( steek= fraaie hoofdbedekking)  en al snel was het een gezoem van stemmen, begroetingen en bijpraten. Niet alleen de Meerschuimers zijn aanwezig, maar ook andere verenigingen sturen hun afgevaardigden, a; uit respect en  b; omdat het zo gezellig is. En uiteraard namens Grootstad, de afgevaardigde Jan Herman Koller, met de Sint Joris onderscheiding in vol ornaat.

Klokslag 20.30 ( bij de carnaval gaat alles precies op tijd, ware het niet dat de klok binnen in het gebouw een kleine afwijking had van 10 min vóór te lopen)  werd de live muziek ingezet. Kwam het huisorkest de Pretletters binnen en werd een kleine openingsspeech gehouden. Vera Hartog verzocht 1 minuut stilte, daar juist deze dag, het afscheid en uitvaart van mevrouw Elly Hoekstra was bijgewoond.

Elly Hoekstra een zeer bekend gezicht in de carnavalswereld en bij de Meerschuimers vaak vergezeld van 2 andere dames werd 71 jaar.  De bezoekers, een 90 tal mensen, toonden dat respect en je kon een spelt horen vallen. Indrukwekkend en eervol.

dsc_6487Maar hierna werd langzaam de carnavalssfeer er weer ingezet. De eerste polonaise ging van start en voor een laatste maal, zwierde de nog in functie zijnde Prins(es) door de zaal .

Dan breek echt het moment aan van het “gedwongen”aftreden en wel met de alom bekende aftredingsprocedure. Onder tromgeroffel en getoeter, werd de Prins “ontmanteld” , haar kroon afgedaan de onderscheidingstekens ingeleverd en was zij weer gewoon staatsburger van Nederland.

Als afscheid’s  cadeau kreeg “mevrouw”Ina Averest een prachtig geborduurd schilderij met haar afbeelding. Hierna was het wachten op de inhuldiging van de nieuwe Prins.

dsc_6638Het “even”wachten op de inauguratie van de nieuwe Prins, werd opgevuld met door de muzikale omlijsting van de Pretletters.

Maar 10.11 uur was het dan toch zover dat onder begeleiding van het bestuur trad de nieuwe Prins in het voetlicht.

En we noemen hem.Simon.

In omgekeerde volgorde van het ontmantelen, werd de nieuwe prins weer opgetuigd. Een mantel, een steek en een staf om als laatste het vaandel te voorzien van zijn onderscheidingstekens. Dan volgt de prolognatie, hieronder vermeld. Maar dan niet eerder dan dat ook de adjudante Yvonne, was benoemd om het komende jaar de zijde van de prins te volgen.

Fotoreportage onderaan.

csc_6740 Prins Simon en Adjudant Yvonne
Prins van de Meerschuimers
Graaf van Speeltuin het Soesterkwartier
Jonkheer van Amersfoort tot Zwolle

Proclameren bij deze voor het seizoen 2016 � 2017:

 �         Ten 1ste      Dat wij Prinses Irma en Secondant Adri,
Willen bedanken voor het afgelopen seizoen.

�          Ten 2 de           Voor een feestje groot of klein,
Moet je bij de Meerschuimers zijn.

�         Ten 3 de      Dit seizoen gaan wij voor op,
En zetten samen de tent op zijn kop.

�         Ten 4 de      Een Meerschuimer zijn tover je niet uit een hoed,
Een Meerschuimer zijn zit in je bloed.

�         Ten 5 de          Ouwehoeren en mekkeren is verboden even als klagen,
Dat kunnen wij met Carnaval niet verdragen.

�         Ten 6 de      Als je na het weekend moe en weinig thuis bent geweest,
Dan zijn wij tevreden en heb je lekker gefeest.

�         Ten 7 de          Dat we de kinderen, zieken en bejaarden ook aandacht geven,
Zodat ook zij een mooi Carnaval beleven.

�         Ten 8ste         Carnaval is voor iedereen,
Dus vier het met elkaar en niet alleen.

�         Ten 9 de         De grijze haren nemen in de zaal toe,
Maar ons krijgen ze met Carnaval niet moe.

�         Ten 10de        Wensen wij jullie allemaal veel Carnavals plezier toe,
Maar hou er wel rekening mee jullie PRINS drinkt ook bier.

�         Ten 11de      Sluit ik af met mijn motto:

                   MET PRINS SIMON STUITEREND DOOR HET CARNAVAL

Op gemaakt en getekend: 5 NOVEMBER 2016

                   Met een driewerf ALAAF, ALAAF, ALAAF

Opgemaakt: Karel van Rooy.dsc_6567

Foto reportage klik hier.