edorisAmersfoort heeft bijna 150.000 inwoners. Waarschijnlijk wordt in de eerste of tweede week van april de mijlpaal bereikt, maar dat is nog lang niet zeker. Deze komst van de 150.000ste heeft de Amersfoortse Kiki Reckman (43) geïnspireerd tot een brief. De theatermaker en tekstschrijfster verlaat binnenkort samen met haar man hun huis aan de Flintsteeg om zich te vestigen in Dieren.
,,Terwijl jij komt, vertrek ik. Na 25 jaar Amersfoort. Mijn lief en ik gaan wonen in Dieren, prachtig gelegen bij de Veluwezoom en rivier de IJssel. Het bos begint zowat in de achtertuin. Ik kijk er naar uit. En jij, 150.000ste, jij mag gaan genieten van ‘mijn’ oude stad.
Hier begon mijn zelfstandige leven. Achttien was ik. Een benauwd kamertje in de Stationsstraat. Daarna ‘op stand’ wonen in een etage aan de Snouckaertlaan. Oud. Heel oud… de badkamervloer kwam tijdens het draaien van een was in de machine gezellig naar beneden zetten. Met enorme stofwolken. Nu woon ik alweer 17 jaar in de Flintsteeg. Een wijkje voor kunstenaars. We hebben een paar dierbare buren in de Flintsteeg. Dat zal straks nog best gek zijn zonder hen.
Ik realiseer me, 150.000ste, dat Jij straks alles nog moet ontdekken aan Amersfoort terwijl ga ‘afkicken’. Bijna elk hoekje van de binnenstad ken ik. De geuren van het centrum; ze zitten in mijn systeem gebakken. Tot en met de toiletspray van Scholen in de Kunst aan toe. Ik heb er gewerkt als docent en ik woon(de) ernaast. Elke dag als ik erlangs loop, drijft die lucht via het rooster in de muur de straat op. Fout parfummetje. Wel fijn: de geur van Van Gogh. De beste patat van de stad en ik geloof zelfs van het land? Daar heb jij, nieuwe inwoner, maar mooi mazzel mee! Ik zou meteen een patatje gaan halen, op je eerste dag in Amersfoort. En dan de dag erna even langs bij een van de toko’s in de binnenstad. Voor een Indonesische hap. Pittig en verslavend. Oh, ik zou je van alles willen aanraden, maar waar te beginnen? Er is veel! Zoveel, dat ik stiekem blij ben met wat mij wacht: de eenvoud van het leven in een dorp.
In Amersfoort kun je eten, dat beloof ik je! Voor het kiezen van een lekker restaurantje moet je niet ingewikkeld doen: gewoon de stad in lopen en op de meest aanlokkelijke geur afgaan. Alles even uitnodigend. Of bijna alles. Theater; ook goed vertegenwoordigd. Behalve dan dat driekwart van de stad zich al jaren afvraagt hoe het ontwerp van de herbouw voor theater de Flint destijds door de selectie kon rollen… Elke dag nog kijk ik met verbazing naar zoveel lelijkheid. Je kan niet alles hebben. Bij het nieuwe Eemplein weet ik het ook niet helemaal. Terwijl de Eemkade dan weer wel erg goed gelukt is.
Oordeel zelf maar, nieuwe inwoner. Laat de stad op je inwerken en vind je eigen weg. Door de steegjes, de stadsparken, langs festivals, pleinen, eettentjes, projecten, creatievelingen, ondernemers, markante en inspirerende figuren. Proef, hoor en ruik de stad.
Op 29 maart mogen we. Met de grote verhuiswagen op weg naar ons nieuwe avontuur. En jou, 150.00ste inwoner, jou wacht een warm welkom in Amersfoort. Wie je ook bent: een pasgeboren hummel of een mens met levenservaring; iemand die opnieuw begint of iemand die terugkeert; buitenwijkbewoner of de opvolger in ons binnenstadhuisje (‘t zou zomaar kunnen!); er wordt in elk geval vol verwachting naar je uitgekeken.
Dag 150.000ste inwoner: zul je lief zijn voor ‘mijn stadje’?”

Bron: stadamersfoort.nl