Heb je ze ook al gegeten? Ze zijn er weer, mijn lievelings van alle groenten: Hollandse asperges! Ik at ze al vorige week met Pasen, gewoon op klassieke wijze, met een aardappeltje, ei, ham, peterselie en gesmolten boter. De volgende dag maakte ik van het kookvocht en de schillen een aspergesoep, die er ook weer grif in ging.
Maar met asperges kan zóveel, kook ze bijvoorbeeld niet helemaal gaar, maar korter, waardoor ze knapperig worden en verwerk ze in een salade, deze bijvoorbeeld:
RECEPT LENTESALADE MET ASPERGES

een voorgerecht voor 4 of een weekendbrunch voor 2 voor de sla 500 gram witte asperges (1 bos) 2 stukjes foelie (optioneel) 1 eetlepel suiker zout ca. 10 bosuitjes, de worteltjes eraf, schoongemaakt, maar heel 1 bos waterkers, harde stelen verwijderd 1 bosje verse kervel  (ca. 25 gram) 4 eieren 1 handje parmezaanse kaas flinters
voor de dressing 50 ml witte wijnazijn 50 ml truffelolie 100 ml lichte plantaardige olie peper en zout

BEREIDING Schil de asperges goed, verwijder de harde eindjes en kook ze in een pan met ruim kokend water met de foelie, suiker en zout in 8 minuten beetgaar, aan de rauwe kant nog. Schep ze eruit en spoel ze af onder koud water. Blancheer vervolgens de bosuitjes in hun geheel 3-4 minuten en spoel ze daarna ook koud af.  Kook de eitjes in hetzelfde water 5 minuten zalvig. Laat ze goed schrikken onder koud water en pel ze.

Pluk de blaadjes waterkers en de kervel van de bos, verwijder harde en lange stelen. Snijd de asperges in de lengte doormidden en overdwars schuin nog eens door. Snijd de bosuitjes ook even over de lengte door.

Hussel nu alle ingrediënten, behalve de eitjes, luchtig door elkaar en verdeel de sla over 2 of 4 borden. Halveer de eieren voorzichtig en leg ze ernaast. Klop van de ingrediënten voor de dressing een lekkere vinaigrette en druppel die erover. Dien gelijk op.

Van Yvette uit: Red for the best things in life