Zondag 14 April, Het bord aan de Geldersestraat 6, gaf duidelijk te lezen: Lente in de WAR! En zo voelde het ook nog wel, met een temperatuur die op menig winterdag overstegen werd.

Maar Lente in de WAR stond in dit geval voor het evenement in: De WAR – verwijzend naar het voormalig Warner Jenkinson pand – waar het wetenschaps -, en kunstenaarscollectief gevestigd is. Het zou zomaar de laatste keer kunnen zijn op de huidige locatie. Er worden inmiddels allerlei stappen gezet voor de toekomstige verhuizing naar de – voormalige – Willem III Kazerne aan de Heiligenbergerweg.

Lente in de WAR, zou geen lente “feest” zijn zonder zaden, stekjes en jonge plantjes. Papaverzaadjes, zonnebloemzaad, aardbeienplantjes en kruiden, er was een en ander te kiezen.

Maar ook kleurrijke kaarsen van hergebruikt kaarsvet vervaardigd. In verschillende vormen en kleuren. Bijenwas kaarsen, en in glas en blik gevatte kaarsen.

En houten hand-gemaakte lepels van snoeihout of door ziekte aangetaste – , dan wel door stormschade geknakte bomen.

Een en ander naast allerlei lezingen, en workshops, die voor het merendeel op de Spullenmannen – het naast liggende terrein – locatie gegeven werden.

In de Binnentuin, het KasCafé brandde de kachel op stukjes resthout waardoor via de leidingen dan weer de muren verwarmd worden en doordat de zon door het “kas” dak scheen was het binnen goed toeven.

Het programma:

Markt 12.00-17.00

  • Elisabeth Groen geeft informatie
  • Stichting Permacultuur Onderwijs
  • Gerecyclede papieren ledlampen uit De WAR
  • Imkerij Bijenlint is aanwezig met eigen honing en bijenwas kaarsen.
  • Verkoop recycling kaarsen en bijenwas kaarsen.
  • Ruiltafel met zaden bollen knollen stekjes en plantjes – neem bijzondere soorten mee!

(Mini-)Lezingen in de theaterzaal:

  • 11:00 Marc Siepman, lezing: alle kleine beestjes helpen. Over bodemgezondheid en de invloed van organismen op plantengroei.

Workshops:

  • 14:00 eieren verven met plantenextracten
  • 15:00 Kim Chi maken (kosten: 6 euro voor pot en ingredienten)
  • 16:00 analyseer je moestuingrond in het Biolab

Er waren tussen 11.00 en 12.00 u nog niet zoveel mensen, althans niet zichtbaar – want een van de lezingen was op de andere locatie al aan de gang. De aanwezigen in de Binnentuin konden alvast genieten van een kopje koffie, thee of een limonade. Ook was er een lekker stuk gebak, met biologische ingrediënten en “home-made” met liefde, dat viel nadrukkelijk te proeven.

De zon deed haar best om de temperatuur omhoog te krijgen, terwijl buiten in een van de fruitbomen een lieveheersbeestje zich tegoed deed aan het kleinere insectenspul.

Met de zonnige warmte kwam ook de stad steeds meer tot leven met het gevolg dat het in de middag vast drukker werd. De sfeer was zoals altijd, heel gemoedelijk en ontspannen. Al is dat voor groen-, lente-, en WAR liefhebbers heel gewoon.

Verslag en foto-serie: Nel Groenendijk