AMERSFOORT – Kunstkenner Frans Leidelmeijer en choreograaf-theatermaker Gerard Mosterd zijn op vrijdag 14 september vanaf 16.00 uur te gast in de Thema-kamer achter de museumwoning van het Wijkmuseum Soesterkwartier, Sint Bonifaciusstraat 61 in Amersfoort. Beiden geven dan een toelichting bij de expositie dansmaskers uit Java en Bali en andere uit voormalige Nederlands-Indië afkomstige kunstobjecten.

Aansluitend volgt een film van de dansvoorstelling ‘Een Javaanse L’Histoire du Soldat’ met Wieteke van Dort als verteller. Leidelmeijer, bekend van ‘Tussen Kunst en Kitsch’, verzorgt aan de hand van beeldprojecties een inleiding over de artistieke context van dit door Mosterd ontwikkelde project.
‘Een Javaanse L’Histoire du Soldat’, is een in Indonesië sinds jaren goed lopende theaterproductie waaraan lokale dansers en musici meewerken. De bijbehorende muziek is tijdens de Eerste Wereldoorlog door Igor Stravinsky gecomponeerd. Zij is vorig jaar in verschillende Nederlandse theaters met veel succes opgevoerd.

De in Amersfoort geboren, en in het Soesterkwartier opgegroeide Gerard Mosterd heeft zowel Nederlandse als Indische wortels. Diens bijzondere verzameling is tot eind september in de Thema-kamer te zien. Zij maakt deel uit van een expositie over Nederlands-Indië die ook tekeningen en schilderijen van kunstenaar Herman Klaasen omvat. De Amersfoorter Klaasen maakte die tussen 1946 en 1950, toen hij als oorlogsvrijwilliger in Indië/Indonesië verbleef.
Het museum is op zaterdagen van 11.00 tot 16.00 uur geopend. Zoals gebruikelijk zijn deze bijeenkomst en de expositie gratis toegankelijk. In verband met de beperkte ruimte wordt belangstellenden verzocht zich tijdig bij het museum te melden.

Frans Leidelmeijer in Wijkmuseum Soesterkwartier