Mannetjes leeuw Dukat heeft voor het eerst kennisgemaakt met de drie leeuwinnen in DierenPark Amersfoort. “Het mannetje liet aan het begin even zien wie er de baas is, maar al snel was de rust weer terug”, vertelt hoofddierverzorger Willem Verdonck. “Nu kijken zij vooral de kat uit de boom.” 

Voor de daadwerkelijke ontmoeting hebben de leeuwen elkaar al een tijd kunnen observeren, horen en ruiken. “Een blinddate was het niet, de dieren hebben al een tijd aan elkaar kunnen wennen”, vertelt Willem Verdonck. “Pas toen de dames en heer compleet op hun gemak leken, hebben wij de dieren bij elkaar geïntroduceerd.”

Leeuwen leven in groepsverband, waarvan de groep meestal bestaat uit één mannetje en meerdere vrouwtjes. Nadat de eerste ontmoeting heeft plaatsgevonden, bekijken de dames Zaila, Lewa en Sabi en man Dukat elkaar rustig van een afstandje. “Op deze manier wennen zij aan elkaar”, vertelt de hoofddierverzorger. “Wij zijn erg tevreden over het verloop van de ontmoeting.” De leeuwen zijn samen te zien in het nieuwe leeuwenverblijf dat begin juli dit jaar is geopend in DierenPark Amersfoort.