ootlogDit jaar viert Nederland 70 jaar bevrijding. Archief Eemland en de Bibliotheek Eemland organiseren in dit kader een bijzonder project rondom het boek Een kind voor mijn deur van Ellen ten Berge. Alle groepen 8 uit de regio Eemland kregen het boek gratis aangeboden. Het gevolg is dat meer dan 1500 leerlingen (64 klassen van 41 verschillende scholen) uit de regio Eemland de komende tijd het boek lezen. Bovendien komen leerlingen de Bibliotheek bezoeken om daar over het boek en de schrijfster door te praten. 

Aanstaande donderdag 23 april om 9.00 uur is het eerste groepsbezoek in Het Eemhuis in Amersfoort. Leerlingen van de Van Voorthuysenschool komen dan op bezoek en mogen in het depot van het Archief kijken, waar het originele dagboek van moeder Ten Berge wordt bewaard. De schrijfster van het boek, Ellen ten Berge, is die dag ook aanwezig, en zal worden geïnterviewd over de oorlog en de rol van haar familie. 

Schrijfster

kamp bevrijdingEllen ten Berge was dochter in een gezin dat onderduikers opving in de Tweede Wereldoorlog. Zij schreef het boek naar aanleiding van haar moeders dagboek en gesprekken met de onderduikers en haar broers en zussen. Het boek zet aan het denken: wat zouden wij doen als onderduikers om hulp vroegen? Wat als je ouders onderduikers nemen, waardoor jij gevaar loopt..?