De KunstKijkRoute voert op zondag 18 november weer door Amersfoort waarbij zestig ateliers en galeries bezocht kunnen worden. Ook doen in het atelierwoningencomplex aan het Flintplein verschillende kunstenaars mee. Beeldend kunstenaar Jeanne de Kruif, tekstschrijver Kiki Reckman, grafisch ontwerper Dejan Vrbanovic, fotograaf Marie-Louise Dooijes en 3d-ontwerper Marian Dessing zijn een hechte groep kunstenaars en zien uit naar zondag.
,,We hebben er zin in”, zegt Reckman. ,,Mijn man Dejan en ik zijn geen officiële deelnemers van de KunstKijkRoute, maar af en toen haken we bij onze buren aan en doen we ook mee met de toegepaste kunst die wij maken. We hebben allemaal een creatief beroep en daarom wonen we ook in deze atelierwoningen.” Reckman en Vrbanovic hebben samen onder meer seizoensgebonden boekjes gemaakt over de winter en de herfst. ,,Het is erg leuk als zij meedoen”, vult De Kruif aan. ,,Zij zorgen door hun kennis en expertise voor extra reclame en sfeer op ons pleintje.” ,,Tijdens de KunstKijkRoute bedenken wij op het Flintplein nog een extra thema, dat meestal met de seizoenen en de natuur te maken heeft”, legt Reckman uit. Deze keer is het thema ‘Herfstdwarrels’. ,,We schenken dan ook altijd een seizoensgebonden drankje aan de bezoekers.” De liefde voor de natuur is iets wat de kunstenaars met elkaar gemeen hebben. ,,We wonen hier in de binnenstad en dat is ontzettend leuk met alle levendigheid”, zegt Reckman. ,,Maar tegelijkertijd heeft dat er bij mij voor gezorgd dat ik in de afgelopen jaren steeds meer de behoefte kreeg om de natuur op te zoeken. Even geen verkeer en mensen om me heen, maar bomen. Heerlijk. En dan zijn de seizoenen zo geweldig, je ziet de natuur veranderen. Dat is zo mooi.” ,,En de kleuren veranderen ook steeds”, vult de in Amersfoort geboren en getogen De Kruif aan. ,,We doen hier bij onze huizen ook veel aan de natuur. We hebben veel plantjes staan en er zijn hier mogelijkheden om een tuintje te maken. Toen ik hier twintig jaar geleden kwam wonen was er alleen maar steen. En nu is het hier zo groen.”
Reckman en Vrbanovic wonen inmiddels zeventien jaar in de Flintsteeg aan het Flintplein en de tuin van De Kruif was een echte inspiratiebron voor hen. ,,Het was geweldig om te zien dat er zoveel mogelijkheden waren om natuur te creëren”,  zegt de in Nijmegen geboren Reckman. ,,Ik ben vroeger opgegroeid met de natuur en de seizoenen. Mijn ouders waren fervent cantharellenplukkers en kastanjerapers. De liefde voor de natuur is me met de paplepel ingegoten en dat komt in mijn kunst regelmatig terug.” De liefde voor de natuur komt bij De Kruif ook uit haar jeugd en focust zich op een klein, blauw bloemetje. ,, Het blauwe gentiaantje is een klein bloemetje en dat is het eerste bloemetje dat ik me herinner”, vertelt ze. ,,Misschien dat bij het zien van dat bloemetje mijn liefde voor de natuur begonnen is. In de oorlog woonden wij vlak bij de spoorweg in Amersfoort en in het laatste jaar van de oorlog was het daar heel gevaarlijk, want er werd gebombardeerd. Wij konden met het gezin naar een boerderij in Achterveld en daar zijn we ruim een half jaar gebleven. Daar, bij die boerderij, heb ik voor het eerst het gentiaantje gezien en dat moment is me zo bijgebleven. Ik was toen zeven jaar.” De kunst van De Kruif, Reckman en hun buren is op zondag 18 november te bekijken en te kopen tussen 13.00 en 17.00 uur in de ateliers aan het Flintplein. De natuur, de herfst en de winter spelen die dag een hoofdrol en een seizoensgebonden drankje kleurt de dag extra in. ,,We vinden het ontzettend leuk als mensen bij ons willen komen kijken”, besluit De Kruif.

Bron: Stad Amersfoort, Nicoline Lans