21 april 2017., het Soesterkwartier maakt zich klaar voor de 5e Koningsspelen. Een jubileum dus. Vele scholen hebben zich ingeschreven voor deze ochtend, waarbij er niet alleen “Landelijk”gezongen wordt, maar ook het gezonde ontbijt centraal staat. Doordat scholen ook een keuze konden maken wat betreft de vervroegde “mei”vakantie, deden niet alle basisscholen mee.

De buurtsportcoaches van SRO, hadden bij KVVA er weer wat moois van gemaakt. Over en op alle velden van KVVA waren sport en spel mogelijkheden gecreëerd

Zo waren er verkorte (ijs) hockey-veldjes op het kunstgras gemaakt.  Was op diverse plaatsen de mogelijkheid om doelpunten te maken. Kon er kennis worden gemaakt met “rugby”, En onder toezicht van enige deskundige werd er onderling flink op losgeslagen met kickboksen en gewoon boksen. Diverse trainingen in conditie en fitness. Uiteraard was er ook aandacht voor het spelelement. De diverse luchtkussen waren dan ook niet alleen bedoeld om plezier mee te beleven, tegelijkertijd waren het ook weer sportieve uitdagingen. In totaal werden 8 sporten beoefend.

Het gezamenlijk ontbijt werd vooraf op de basisscholen genuttigd.

Op het terrein van KVVA, verzamelden zich maar liefst 320 kinderen afkomstig van de basisscholen t’Anker; de Kubus; PWA Randenbroek; Gabrie Mehenschool en de Achtbaan.. Klokslag 10.00 uur gaf Lisanne Huijzendveld ( SRO) het fluitsignaal voor de start van de 5e Koningsspelen. de 32 gevormde teams werden zo hier en daar begeleid door bekende coaches, zoals Frank IJzelendoorn  en Ben van Koningveld  (toepasselijk) . 

Dan is het altijd weer een mooi gezicht te zien hoe de strijdende partijen de diverse sporten bedrijven. Herkenbaar zijn de hockey spelertjes en zeker de voetballertjes. Dat er sommige kinderen op kickboksen/boksen zitten, was wel te zien. Rake klappen, maar wel alles zonder letsel en/ of pijn.

Een echte fanatiek bedreven sportelement was het snel lopen over een langgerekt luchtkussen, waarbij de tegenpartij je met ballen er weer af wilde gooien, of raken. Het opblaas Klim en klauter object, deed hier niet voor onder.

Sportief gezien waren deze 5e Koningsspelen weer een succes in net Soesterkwartier.

Onderstaand de officiële lezing van de Koningsspelen.

Verslag en fotoreportage Karel van Rooy.

Foto’s klik op de link.

De Koningsspelen zijn een idee en initiatief van Richard Krajicek als lid van het toenmalige Nationaal Comité Inhuldiging ten behoeve van de feestelijkheden omtrent de inhuldiging van Koning Willem Alexander op 30 april 2013. Sindsdien zijn de Koningsspelen een jaarlijks terug kerend evenement, altijd op de laatste vrijdag voorafgaand aan Koningsdag. In 2017 is dit op 21 april en in 2018 op 20 april. In 2019 zal hier in verband met Goede Vrijdag van worden afgeweken; de datum hiervoor wordt later bekend gemaakt.

De Koningsspelen zijn een gezamenlijk, actief en sportief Oranjefeest voor alle basisschoolleerlingen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk en hebben het doel te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is. Wij willen met de Koningsspelen bijdragen aan een verbonden, sportieve en gezonde samenleving.

Vaste onderdelen van de Koningsspelen zijn het  Koningsontbijt en de Koningssportdag. Het  gezamenlijke Koningsontbijt en Koningssportdag vinden plaats om aan alle kinderen én hun ouders de boodschap mee te geven dat samen goed ontbijten en actief bewegen heel belangrijk zijn voor de gezondheid. Bij de samenstelling van het gezamenlijke Koningsontbijt kiezen wij voor een gevarieerde balans tussen gezonde ontbijtproducten en producten die passen bij een lekker en feestelijk ontbijt voor de Koningsspelen. De kinderen moeten hiermee genoeg energie krijgen voor het sportieve deel van de Koningsspelen.
De invulling van de Koningssportdag is de vrije keuze van de deelnemende scholen en gemeenten.
De organisatie van de Koningsspelen vraagt van gemeenten een ondersteunende rol. De Koningssportdag wil duidelijk maken dat elk kind elke dag minimaal één uur actief moet bewegen om gezond te blijven.

Om de Koningsspelen ieder jaar weer mogelijk te maken, hebben wij de hulp nodig van  scholen, maatschappelijke instellingen, gemeenten, sportverenigingen en het Nederlandse bedrijfsleven. Onze partners realiseren zich dat hun ondersteuning ten behoeve is van de Koningsspelen en kiezen hierbij voor een bescheiden uitstraling, passend bij het onderwijs en het Koninklijk Huis.

De Koningsspelen worden ook dit jaar georganiseerd door de Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation.

Karel van Rooy

Redactie Soesterkwartier.info