Dinsdag 27 maart, Doordat de landelijk bijeenkomst van Kinderwijkraden naar een andere datum verschoven bleek, was er ruimte voor onderstaand redactielid om een kijkje te nemen bij de Rijtuigenloods om mogelijk “een glimp op te vangen” van de Koningin op werkbezoek. Af en toe leek het zonnetje door te breken, om vervolgens weer achter de waterkoude wolken te verdwijnen. De sfeer was gemoedelijk onder de wachtende Oranje-fans. Vanuit diverse plaatsen waren ze gekomen om de Koningin te zien. Allen met camera in de “aanslag” een enkeling zelfs voorzien van oranje kledingstukken, al was dat niet heel duidelijk/ direct te zien.

Een van de fans is geboren in het Soesterkwartier, tegenwoordig woont ze iets verder, ten westen van Amersfoort. Tijdens het wachten werden ook nog wat protocolzaken doorgenomen, altijd handig voor een fotograaf om dergelijke zaken up-to-date te horen. Ongeveer een kwartier voordat ze naar buiten verwacht werd, kwamen de motorbegeleiders van de bijbehorende dienst naar buiten. Even later de chauffeur van de koninklijke bolide, zo werd duidelijk: aan het wachten komt een eind (waarna opgewarmd kan gaan worden bij de kachel).

Tegenover de Oranje-fans stonden de diverse cameramensen en fotografen, die net even beter konden zien wanneer ze naar buiten kwam. Tja, dan is het kijken wanneer de camera’s in “de aanslag” gaan. Koningin Máxima kreeg van een van de Oranje-fans nog een mooie bos tulpen overhandigt alvorens ze Burgemeester Bolsius de hand schudde, in de auto stapte op weg naar een volgend werkbezoek.

Koningin Máxima nam op 27 maart het jubileumboek ‘Leve de coördinator!’ in ontvangst ter ere van het 10-jarig jubileum van Het Begint met Taal. Taalvrijwilliger Henk Mezach en deelnemer Moayad Rasoul reikten dit boek namens tienduizenden taalkoppels uit aan de ruim 600 coördinatoren om hen te bedanken voor hun onmisbare werk. Helaas staan er nog veel anderstaligen op de wachtlijst. Daarom roept Het Begint met Taal gemeenten op meer te investeren in taalcoaching.

Iedere anderstalige die de taal wil oefenen, verdient een vrijwilliger.

Op dit moment zijn er 600.000 anderstaligen die de Nederlandse taal onvoldoende spreken om actief mee te draaien in de samenleving. Het landelijk netwerk Het Begint met Taal vindt het belangrijk dat iedere anderstalige de kans krijgt om mee te doen. Ook voor Abdelkader Benali begint alles met taal. “Je hebt mensen nodig die je daarbij helpen.” Leila Prnjavorac beaamt dat, zij weet hoe het is om als nieuwkomer de taal te leren: “Een taal spreken opent deuren voor nieuwe ontmoetingen en zorgt ervoor dat je verrijkt wordt met nieuwe ervaringen en kansen.” Omar Munie vertelt hoe hij zich nu inzet om andere nieuwkomers te laten meedoen: “‘Sharing is caring’ dat is mijn motto. Ik heb geleerd om te geven om zo te ontvangen”.

Taal & toekomst voor jonge nieuwkomers

Tijdens de jubileumbijeenkomst in Amersfoort presenteerde Het Begint met Taal de resultaten van de pilot Taal & Toekomst. In dit programma kregen jonge nieuwkomers uit 4 verschillende gemeenten Utrecht, Zoetermeer, Pijnacker en Leiden gedurende 20 weken naast taalcoaching ook ondersteuning bij het vinden van een opleiding en werk. Deze gecombineerde aanpak blijkt succesvol: de deelnemers verbeteren hun taal, zijn zelfverzekerder en vinden makkelijker hun weg naar een opleiding of baan. Het Begint met Taal wil deze aanpak nu graag in meer gemeenten gaan uitvoeren.

Oproep aan gemeenten

Het Begint met Taal deed een oproep aan de gemeenten om meer te investeren in taalcoaching. “Meer coördinatoren faciliteren is een mooie taak voor de nieuwe gemeenteraden om op te pakken. Integreren doe je niet alleen, maar samen”, aldus Sylvia de Groot Heupner, directeur van Het Begint met Taal.

Bron: www.hetbegintmettaal.nl

Sfeerimpressie en foto’s: Nel Groenendijk