In het Soesterkwartier startte in 2014 de eerste kinderwijkraad (KWR) van Nederland. Het idee werd al gauw overgenomen in Leeuwarden en Lelystad. Prachtig om te zien hoe kinderen vanuit hun beleving werken aan een betere wijk. In het Soesterkwartier werkten ze aan projecten zoals

 • Een natuurspeelplaats, werd gerealiseerd op de Wagenwerkplaats
 • Verbeterde verkeersveiligheid op de Noordewierweg
 • Een kinder-resto in de Puntenburg
 • Minder zwerfafval in de Groenstrook

Bijzonder in de wijk was ook dat er een jeugdpersbureau werd opgericht. Met een eigen opleiding werden de afgelopen jaren diverse kinderen opgeleid tot fotograaf/verslaggever. Hun verslaggeving :

 • Kinderwijkraad volgen en activiteiten verslaan.
 • Interviews met o.m. Burgemeester en Wethouders/ Raadsleden
 • Interviews met “Kunstenaars”in de wijk
 • Interview met de Staatssecretaris van Volksgezondheid
 • Diverse reportage’s over “kinder”zaken.

Ondertussen zijn we een paar jaar verder. Twee dingen spelen nu:

 • In Sittard, Roermond en Haarlem werden afgelopen jaar ook kinderwijkraden opgericht. Zij staan nog in de kinderschoenen, en zijn hartstikke leergierig.

 • In het Soesterkwartier raakte de KWR in verval, doordat het arbeidscontract van Sjaak (die de KWR trok) niet werd verlengd. Samen met Hedy Vermeer wordt nu gewerkt aan een “reanimatie” van de KWR. We hebben nog 7 kinderen van vorig jaar, allen van de Magneet, die elkaar nu wekelijks ontmoeten. Komende tijd naar hopen we deze groep aan te vullen vanuit de 2 andere basisscholen. Als dat lukt, en we krijgen het financieel voor elkaar om na de vakantie door te mogen, bouwen we aan een KWR waarin ook kinderen vanuit de wijk die naar andere scholen kunnen deelnemen.

De redactie van de wijkwebsite is dringend op zoek naar aanvulling in de redactionele sfeer en is momenteel nog niet in staat een nieuwe groep Jeugd “journalisten” op te leiden.

De Kinderwijkraden uit “den Lande” op bezoek in het Soesterkwartier.

Soesterkwartier 10 april 2018. Om 09.00 uur melden zich de studenten van diverse MBO opleidingen in de Verkeerstuin die deze dag als onderkomen dient voor de Kinderwijkraden  uit Sittard /Roermond / Lelystad/ Haarlem en het Soesterkwartier. Leeuwarden kreeg geen toestemming van de leerplicht ambtenaar. Ook geïnteresseerden uit Groningen kwamen een kijkje nemen.

Deze MBO studenten, die normaliter op de dinsdag aanwezig zijn in de verkeerstuin, konden vandaag daadwerkelijk de handjes uit de mouwen steken. Of te wel broodjes smeren, beleggen en een “survival” pakket samenstellen voor de circa 50 bezoekende kinderen. Toch ideaal dat de MBO studenten, die via een project I4You, door Saskia Wubbe worden begeleid die nu mee konden doen. De hele dag zijn zij behulpzaam geweest in onze wijk bij de begeleiding van de diverse groepen. Hedy Vermeer de nieuwe “leidster”van de KWR Soesterkwartier, vloog letterlijk van de ene “nog te doen” klus naar de andere om alles op rolletjes te laten lopen.

“Iets” verlaat kwam de eerste bus rond 11.10 uur aan bij de Wagenwerkplaats, kort daarna gevolg door nog twee touringcarbussen. De kids uit Limburg waren al vanaf 08.00 uur onderweg, dus even een beetje uitleven was wel nodig. De skelters zijn dan een mooie manier om weer even “wakker” te worden. De KWR uit het Soesterkwartier kwamen gewoon op de fiets.

Dan wordt het toch tijd voor wat officieels. Nicole van Kies en Co, de landelijke organisatie van onder meer de Kinderwijkraden had de eer de verdere zaken uit te leggen na de openings woorden van onze Buurtnetwerker Henry de Gooijer. Alle kinderen gezeten in de Verkeerstuin onderscheiden zich door de keur van hun T-shirt. Allen een badge met hun naam en het “nood” telefoonnummer. Het Programma, was gemaakt op grond wat de KWR van het Soesterkwartier in het verleden heeft verwezenlijkt. Een duidelijke uitleg over het ontstaan van de KWR’rs en de rol vanuit het Soesterkwartier. Jolande Koelewijn, oprichtster vanaf het eerste uur in 2013 en de Jeugd Journalist Mimoun ( 2014/2015) vertelden wat er gaande de jaren was bereikt. Mimoun vond de verkeerscontrole op de Noordewierweg ook een hoogte punt. En zijn advies aan de kinderen. “Wordt lid van een Kinderwijkraad of Jeugd Persbureau” . Later zouden beiden op locatie nog eens duidelijk maken wat met “veiligheid verkeer” gedaan is.

Programma:

 

1.     De natuurspeelplaats, waar Guido, de wijk-tuinman, vragen beantwoordt over hoe deze is ontstaan, en hoe deze nu wordt gebruikt

2.     De Samenwerkplaats, waar Karel van Rooy, de wijkreporter, mogelijk met jeugd-journalist, vertelt over het Jeugdpersbureau.( dit werd later gedaan door collega Nel Groenendijk)

3.     Speelplaats Irene, op de Paulus Borstraat, waar de kinderen even kunnen lunchen en even uitwaaien

4.     Wijkmuseum, Bonifaciusstraat, waar vrijwilligers de kinderen te woord staan over de geschiedenis van de wijk.

5.     Voetgangersoversteekplaats AH, waar Jolande (met een oud-KWR-er/ JP. Mimoun die erbij betrokken was.  

6.     De plek waar Soesterhof gaat ontstaan, waar Hedy de kinderen in beweging krijgt met de opdracht: Hoe maak je je eigen droombuurt?

Nadat de kinderen in groepen waren verdeeld, met uiteraard in elke groep een lid van de KWR Soesterkwartier, werden de groepen op pad gestuurd. Elk voorzien van een  lijst met aanwijzingen en mogelijke vragen die gesteld konden worden.

De berichtgeving die bij onze redactie is binnengekomen, zijn allemaal positieve reactie’s over de rondleiding door de wijk. Het Soesterhof ( binnenkort van start) was het toneel van het creëren van je eigen droomhuis. Met kartonnen dozen/pakken werd een “nieuw” Soesterhof gemaakt.

Rond 14.45 was een ieder weer in de Verkeerstuin. Tijd voor afscheid.  En zoals later verwoord door Henry de Gooijer; “Een mooie dag waarbij de Kinderwijkraad Soesterkwartier zich kundig heeft gepresenteerd. De bezochte projecten en instellingen waren een goede afspiegeling van wat bereikt is. en binnenkort zal ook Groningen de eerste stappen zetten naar een Kinderwijkraad. De nog prematuur zijnde raden van Haarlem/ Sittard en Roermond waren vol lof en gaan zeker de ingeslagen weg is. Lelystad die ook al enige jaren een Kinderwijkraad heeft, is uiteraard ook een belangrijke schakel in hun gemeente, gezien de projecten die zij verwezenlijkt hebben.

Dit alles en de prachtige dag, zal ook de Kinderwijkraad Soesterkwartier weer nieuw leven geven. De 7 nu aanwezige kinderen zullen ongetwijfeld weer worden aangevuld door nieuwe leden.

Een mooi initiatief een mooi resultaat.

Verslag Karel van Rooy

Foto’s; Karel van Rooy, Nel Groenendijk en Henry de Gooijer.

Opmerking uit de wandelende kinderen. “Ik ben zeer vereert dat ik mee mag doen”en een woord van waardering over het Wijkmuseum voor de historie uit de wijk. Een andere opmerking”beter bewegwijzering, want degene die ons begeleidde is ook de weg kwijt.

Fotoalbum klik hier.