Amersfoort/ Eemplein. Vacature: gezocht Sociaal bewogen persoon, leeftijd tussen de 2 en 100 jaar, voor de periode, heden tot 26 december 2017. Bereid tot onregelmatige werktijden, bij voorkeur in de avond en s’nachts. Geen hoogtevrees of vliegangst. Kan omgaan met (ren)dieren en slede. Werkt bij voorkeur alleen. Verplicht zich tot het dragen van voorgeschreven werkkleding.

Nou dat kwam goed uit. Op deze advertentie volgde een massale inschrijving en wel op 15 december 2017 op het Eemplein voor een sollicitatie gesprek.

U begrijp het al, het werd een massa run. De Kerstloop,  inmiddels een , zeer populaire traditie ging weer van start. Om 18.30 was de start gepland van de kleine kerstmensjes. Al vroeg verzamelden de rood gekleurde jasjes,jurkjes en broekpakken, voorzien van witte baard en kerstmuts, zich rond de startplaats aan de Eem. De beat van de muziek werd gestart en kleine kerstmannen en vrouwtjes gingen al vroeg aan de opwarming. Het mooie is dan natuurlijk dat ouders ook mee doen.

Maggy (?) van de organisatie beklom het podium en zorgde voor de juiste “kerst'” sfeer. Deze “dance Queen” kreeg het publiek en deelnemers lekker aan het dansen voor de broodnodige opwarming van de spieren. De “kidsrun, die weer vooraf ging aan de Kerstmannenloop,  werd door zo,n 20 a 30 deelnemertjes gelopen.

Om 18.30 werd de start gegeven en het hele rode gezelschap liep de fietsbrug over naar de overzijde van de Eem om via de Koppelbrug weer terug te komen op het Eemplein. Na weer even een dansje te hebben gedaan werd ronde twee ingezet. Met nadruk aangevend dat het een gezamenlijke loop was en er geen winnaar werd uitgeroepen. dus achter de voorloper/fietser blijven. En na de tweede ronde, werd er zelf om een rondje extra gevraagd. Maar dat kon vanwege de inmiddels aankomende nieuwe lichting volwassen Kerstmannen, niet meer uitvoeren.

Met om 19.30 de start van de volwassen rood gekleurde mensen. Al dan niet voorzien van “led”verlichting, of bijzondere uitmonstering. De warming-Up  was er een die in de boeken mag en het is raadzaam voor de gemeente om morgen de bestrating van het Eemplein te controleren. Een mega grote massa kerstmannen/vrouwen gingen gelijktijdig aan de muzikale tempo, warming-Up. Fantastisch om deze mensenmassa te zien bewegen.  En zoals de speaker vermeldde, was ook Hans Buijtelaar, Wethouder van de gemeente Amersfoort, aanwezig, om het startschot zou geven. Mogelijk dat de Wethouder ook een gekleurde versie van de kerstman aan had want door de massa was hij niet echt in beeld te krijgen.

Naar schatting meer als 1000 rood gekleurde mensen, wachten dan op het startschot, wat dan precies pom 19.30 uur werd gegeven. De file was vóór de Eem al een feit en gedurende zo,n 10 minuten liepen de deelnemers achter elkaar. Ook hier werd en was aangegeven dat het een gezamenlijke sociale loop betrof, een winnaar. Wel werd het verzoek gedaan, om tijdens de doorgang in een lokaal cafe, niet aan de bar te blijven hangen gezien de drukte van deelnemers.

Weer een geweldig evenement, waarbij al sprake is van de grootste Kerstmannenloop in Nederland.

Ook de “after”party in Zandvoort aan de Eem, werd een rood gekleurd feest.

Verslag en foto,s Karel van Rooy.

Foto reportage klik hier.