Amersfoort 26 oktober 2017. Het Eemplein, met name de grindbak en het oplopende gedeelte richting Eemhuis zijn afgeschermd van de buitenwereld. Een lange rij gesloten hekken vormt een soort binnenkern op het Eemplein. Aan de zijde van heg Eemhuis is een opening en ook aan Eemzijde, kan men weer van het terrein af.

Het is, dat er allerlei attracties boven de hekken uitsteken, anders zou men denken dat het een gesloten geheel was, waar men niet mag komen.

Gele hesjes van “toezicht”en “handhaving” zich zichtbaar aanwezig. En ook de reguliere politie laat zich zien. Welkom op de Kermis 2017. De reden waarom deze maatregelen zijn genomen, zijn bekend.

Om in het feestgedruis te komen is een omtrekkende beweging noodzakelijk.

Om 19.00 uur is het relatief rustig op de Kermis. De meeste attracties zijn bezet, daar waar het een verhoogde beweging’s factor heeft. Zoals de enorme “space”toren, waar heel hoog in de donkere hemel, mensen rond draaien en door de middelpunt vliegende kracht een bijna horizontale vlucht maken.

De evenzo lange pilaar, waarop zich kennelijk een soort verticale “speld”bevind, is erg populair. Aan de “speld” zitten  aan het uiteinde twee bakjes, waar je in kunt zitten. Met een enorme snelheid gaat dat Speldje draaien.

 

Gelukkig is er ook een herkenbaar, apparaat. Een grote platte draaischijf met daarop paarden, auto,s en andere voertuigen. Ahhh de draaimolen. Oma is kennelijk met haar kleinkind naar de Kermis gekomen, voor dit ene moment. “De Draaimolen” een vertederend gezicht.

Die andere schijf met auto,s, gaat wat harder en draait zowel links als rechtsom, cq tegenover gesteld, maar dan anders. er is geen touw aan vast te knopen, maar de aanwezige jeugd heeft er duidelijk lol is.

De trampoline, waarmee je een 10 meter hoog kan springen ( vastgemaakt) is ook een succes.  De andere attracties staan nog even in de slaapstand, maar zullen ongetwijfeld deze avond veel te doen krijgen.

Richting Eemhuis, zijn dan de “fictief”stilstaande dingen, waarbij behendigheid en geluk je lot bepaald om een prijs te winnen. Mensen slenteren langs de uitgestalde waren.

Een paar opgeschoten”kids” draaien stiekem met de draaimolen mee, totdat de camera zich op he richt.

Langzaam wordt het wat drukker. Ouders met kleine kinderen komen toch nog even langs. Het is gewoon gezellig.

De Kermis aan de Eemzijde verlatend, wordt de fietsbrug “bewaakt”. Een jack Russel die wordt uitgelaten, staat vertwijfeld naar al de knipperende lichtinstallaties van de Kermis te kijken. Geen meter verder en de baas keert om. Slenterend over de fietsbrug naar de overzijde.

De genomen maatregelen, zoals het met hekken afzetten van het terrein, camera bewaking en de toezichthouders, hebben tot nu toe een “rustig”effect. Jammer dat het nodig is.

  

Verlag en foto’s Karel van Rooy.

Foto impressie.