dsc_0633Weekend van 15 en 16 oktober: Kaalstaart was weer een geslaagd en voor iedereen toegankelijke ontdekkingsreis langs de Eem. Vanaf De WAR tot aan de “kattenbak” bij het Eemplein, kunst, techniek, spektakel, theater, wetenschap en kunnen kijken naar wat je normaal zelden ziet.

Een donatie mocht natuurlijk en werd ook door velen gegeven, waardoor de kans op een herhaling volgend jaar, groot is.

Bij De WAR

dsc_0840In het Kascafé stond op een tafeltje een min of meer geheimzinnig tafereel. De tekst erbij duidde erop dat het om een klein kwetsbaar – zeer lichtgevoelig – beestje ging. Voor de stoere en/of nieuwsgierige bezoekers een uitdaging om te kijken. Aan de wand hingen ernstig grote afbeeldingen van het beestje maar wel gemaakt onder een microscoop. Het ging hier om de Slijmzwam, die goed schijnt te kunnen leven van havervlokken. Een waar stukje wetenschap voor iedereen bereikbaar.

dsc_0837Ook in het Kascafé werd bijzondere muziek gehoord. Het apparaat waar het uitkwam leek nauw verwant aan de accordeon. Het apparaat was dan ook geïnspireerd op de accordeon, maar veel makkelijker te vervoeren en te bespelen. Al is het volume absoluut niet minder, wel kan het  beter geregeld worden. De naam van het instrument is: Striso

In het FabLab waren diverse dingen te zien, te doen en te beleven. Zoals de Sangaku tegelpatronen van hout waarmee te puzzelen was. Maar ook was te zien hoe een nieuwe gitaar tot stand komt Heel bijzondere glaskunst stond opgesteld in het BioLab.

dsc_0667Bij de Spullenmannen op het terrein was een wel heel bijzonder iets te zien: een videoafbeelding op glas maar zodanig kunstig dat mensen dachten dat er iemand achter het glas stond.

Regelmatig was er op het terrein een soort van “poeff” geluid te horen als werd er iets weggeschoten. En ja, een vlammenwerper op het dak van de Spullenmannen schoot/ spuugde vuur de lucht in.

 

In de Nieuwe Stad

Een workshop porselein was een van de dingen die gedaan konden worden. Maar ook kon men genieten van de kunstige vormen die ontsproten op basis van fotografie. Of hoe je op dunne houten plaatjes modern vormgegeven figuren kunt vastleggen.

dsc_0734In de ruimte van De Kelder waren verschillende kunstvormen die exposeerden. Licht, en kleur waren de overeenkomst van de getoonde werken, terwijl de stof waarvan gebruik gemaakt werd, enorm uiteen liep. Van pure zijde tot een isolatielaag, en van een tafel op wieltjes tot de oude afgesloten trap van De Kelder.

Ook een magisch zwart bord viel onder de werken “magisch” omdat het een eigen leven leek te leiden waardoor er regelmatig iets op de vloer viel.

Een soort van “gemotoriseerde” ofwel aangedreven “by Girlpower” verf-kar met laboratorium buisjes met daarin verschillende meng-verven. Even verder in de ruimte waren de verschillende kunstenaars met projectie bezig, ieder op eigen wijze en de een met -. en de ander zonder hulpmiddelen.

Bij De Vereniging 

dsc_0816Een Rollatorrr met een gevuld boodschappenmandje, maar de boodschappen waren niet met die Rollatorrr gehaald, hoogst waarschijnlijk heeft de rollator het in z’n eerdere “leven” dat wel voor elkaar gekregen.

Nu was het meer een oefen-achtig- vermaak apparaat geworden, het vermaken lukte in elk geval erg goed, en de bezoekers waren onder de indruk van wat het nu geworden is.

Binnen viel er ook van alles te zien, zo was er een wollen kalf in ongeveer het formaat van een echt kalf. Fraai gekleurd en gevormd glaswerk, een visueel kunststukje waarbij een radio op de bouwplaats omgevormd werd naar kleurige weergave, waarmee geluid omgetoverd werd tot beeld.

dsc_0793Grof uitziende “net even anders” houten tafels van klein tot groot. De grote “Eindeloze vergader”- tafel leek, zodra de beschrijving gelezen werd, zo naar het Stadhuis te kunnen.

Ook in de gang naar het terras aan de achterzijde van De Vereniging waren mooie werkjes van diverse kunstenaars te bewonderen, waaronder glasmozaïek.

 

Naast de “Grindbak”

Het rood-witte gevaarte langs het fietspad was een van de “mooiste” werken in de beleving van kinderen….. klimmen en klauteren…..op, aan en in de Bathyscaaf

Dag 1 Fotoreportage: Nel Groenendijk

Dag 2 Fotoreportage Nel Groenendijk