Kuiken krijgt ring  (1)Vogelverzorgers van DierenPark Amersfoort hebben het kaalkopibisje, dat drie weken geleden uit het ei is gekropen, geringd. De noordelijke kaalkopibis behoort tot de honderd meest bedreigde vogelsoorten ter wereld en daarom is het park blij dat het kuiken zo goed groeit. 

Naarmate de kaalkopibis ouder wordt, wordt zijn kop roder en kaler. ‘‘De vogels zijn dan nauwelijks uit elkaar te houden en dat is precies de reden waarom het kuiken wordt geringd,’’ vertelt verzorger Sander Drost. ‘‘Op deze manier kunnen wij onze kaalkopibissen identificeren.’’ Het kuiken is de eerste jonge ibis dit jaar, maar er broeden nog een aantal stellen. Het park hoopt dus op meer jonge kaalkopjes.

De noordelijke kaalkopibis wordt in het wild met uitsterven bedreigd en daarom worden er pogingen gedaan om deze kaalkopibissen te herintroduceren in hun oorspronkelijk leefgebied. Via het kaalkopibisbroedprogramma in Spanje, heeft DierenPark Amersfoort in 2007 en 2009 in totaal zeven jonge ibissen aangeleverd die succesvol geherintroduceerd zijn in het wild. Het kuiken van dit jaar blijft in eerste instantie  in Amersfoort om de groep op peil te houden. Verwacht wordt dat het kuiken over een maandje de eerste vliegles van zijn ouders zal krijgen in DierenPark Amersfoort.

https://www.youtube.com/watch?v=_LbKHJfGvdI&feature=youtu.be