DSC_191217 mei 2014 is wereldwijd uitgeroepen tot Restaurant Day. Het idee is afkomstig uit Finland en heeft de bedoeling dat mensen 1 x per jaar hun huis open zetten en voor een aantal, al dan niet vreemden, gaan koken. Een en ander is zo, n 3 jaar geleden bedacht.

Op deze website verscheen een kleine aankondiging dat dit ook in Amersfoort plaats vond.

Onderstaand bleek dat men op de Dommelstraat 23, Soesterkwartier de deuren zou open zetten voor maximaal 20 personen. Op de Internationale website van dit wereldwijde evenement was ook een aankondiging van Amersfoort te lezen.

De wereldkaart raadplegend, bleek dat er in Nederland 49 mensen zich hadden ingeschreven als Restaurant voor 1 dag en dus hun huis zouden open stellen. Daarnaast waren er 8 plaatsen als picknickplek georganiseerd.

En laat nu Amersfoort de Primeur hebben met 1 plek waar dit smakelijke gebeuren plaats vond.

De aanmelding op de website luidde als volgt:

Wilco en Lieneke openen op zaterdag 17 mei ‘Restaurant aan de Dommel’ in het Soesterkwartier te Amersfoort.
In hun huis en tuin zetten zij je een heerlijk vegetarisch 3-gangen menu voor. “Heerlijke gerechten uit de groene wereldkeuken”, een vegetarische maaltijd waarbij u het vlees niet zult missen! Je kunt bij Wilco en Lieneke terecht tussen 16.00 en 23.00 uur, op de Dommelstraat 23 in Amersfoort. Graag reserveren.

Wilco, ook bekend als beheerder van de Buurttuin aan de Dollardstraat deelde enkele dagen hiervoor al mee dat de reserveringen vol zaten.

Lieneke de rechterhand van Wilco vertelde in het kort de geschiedenis van deze organisatie en dat het hun wel erg leuk leek om mee te doen. Zij zelf hadden eerder een keer als gast mee gedaan bij een woning in Zeist. Pannenkoeken was toen het menu. Beiden hadden geen enkele ervaring om dit te organiseren. Maar gewoon omdat het zo leuk leek om eens je huis open te zetten voor een ander en dan ook nog eens voor ze te koken. Voor het eten en drinken werd een kleine bijdrage gevraagd.

DSC_1924Van de nu gedane reserveringen kenden ze maar 4 mensen. De andere 16 was voor hen ook een verrassing. Lieneke vertelde dat ze bij de voorbereiding van de maaltijd tot een bijzonder menu waren gekomen Zie foto’s verslag. Het dessert waren ze gisterenavond al mee aan het werk geweest. Door yoghurt in een schone doek te doen en deze op te hangen. Hierdoor druipt het water er uit en hou je na enige tijd een vaste massa yoghurt over. Door dit te mengen met kaneel en ander specerijen ontstaat een bijzonder gerecht. Zeer geïnspireerd door de Indonesische keuken. Al met al waren beiden zeer enthousiast met de voorbereiding bezig geweest.

Door het mooie weer was de tuin een beetje aangepast. De eerste indruk was echter dat je in een Oase van planten en bloemen terecht kwam, waarbij de diepliggende vijver niet ontbrak.Voor en achter de vijver waren leuke tafeltjes en stoelen neergezet. Het geheel leek op een volgroeide Patio uit een ver land. Op zich niet vreemd bij een tuin architect.

Een aantal mensen deed zich al tegoed aan het voorgerecht. Zij deden ook voor het eerst mee aan het “eten bij een ander”. Het feit dat je de deuren van je huis open zet, wil niet zeggen dat men alles zomaar kon doen. Zo gaf een aanwijzing bij de achterdeur wel aan dat je naar binnen mocht, mits je, je schoenen uit deed.

In ieder geval hebben beiden de smaak te pakken, want op zondag 22 juni is hun tuin weer open voor bezoekers bij “Struinen in de tuinen”. Een gitarist is al gecontracteerd om muziek te maken.

Wilco en Lieneke. Jullie enthousiasme zal er zeker toe leiden dat er volgend jaar meer mensen mee doen met Restaurant voor 1 dag.

Verlag en foto, s Karel van Rooy.

Voor foto’s klik hier