AMERSFOORT – ,,De jaarwisseling naar 2013 is in Amersfoort relatief rustig verlopen”, schrijft de gemeente in een persbericht. ,,Er zijn geen grote incidenten geweest en het aantal meldingen bij politie en brandweer was in Amersfoort lager dan in voorgaande jaren. De brandweer is uitgerukt voor een aantal buitenbranden, containerbranden en 1 voertuigbrand. De politie heeft in Amersfoort 2 aanhoudingen verricht. De feesten voor jongeren in onder meer Kruiskamp-Koppel, Leusderkwartier, Soesterkwartier en Schothorst zijn goed verlopen.”

De brandweer heeft tijdens oudejaarsavond en de nieuwjaarsnacht 18 meldingen gehad. Dit aantal is lager dan dat van de vorige jaarwisseling. Dit is waarschijnlijk deels te verklaren door de regenval. Het aantal gemelde incidenten bij de politie regio Midden-Nederland was ook lager dan dat van vorig jaar. De politie kreeg van 19.00 uur op 31 december tot 07.00 uur op Nieuwjaarsdag 436 meldingen door, waarvan 30 in Amersfoort, die allemaal konden worden verwerkt door de dienstdoende politiemensen. In totaal werden 44 aanhoudingen verricht in de regio, waarvan 2 in Amersfoort. De aanhoudingen in Amersfoort werden verricht naar aanleiding van vernieling en een conflict op straat. Een 17 jarig meisje uit Amersfoort liep op de Vinkenbaan rond 00.35 uur ernstig letsel op aan haar gezicht, waarschijnlijk door vuurwerk. Zij werd overgebracht naar het ziekenhuis, de politie verricht nader onderzoek.

Feesten voor jongeren
Er werden tijdens de jaarwisseling op verschillende plekken feesten voor jongeren georganiseerd. Het feest aan de Meridiaan en het vreugdevuur in de wijk Koppel werden zoals gebruikelijk goed bezocht, door respectievelijk 80 en 100 jongeren. Het feest in Kruiskamp dat voor het eerst werd georganiseerd, trok mede dankzij de regen wat minder bezoekers, zo’n 50 jongeren. In Schothorst werd voor het eerst een feest voor jongeren binnen georganiseerd. Afgezien van een gesneuvelde ruit, verliep dit feest voor 50 jongeren rustig en in een goede sfeer. Ook in het Leusderkwartier en in het Soesterkwartier vonden feesten plaats.

Burgemeester Lucas Bolsius bezocht tijdens oud en nieuw diverse plekken in Amersfoort. Om tien uur ’s avonds woonde hij de briefing bij van politie en brandweer. ,,Er was ook dit jaar weer sprake van een gedegen voorbereiding en duidelijke afspraken over wat wel en niet kan. De informatie-uitwisseling verliep prima, mede dankzij de wijkagenten die een belangrijke rol spelen in de Amersfoortse aanpak.” Bolsius was na 01.00 uur onder meer aanwezig bij het vreugdevuur in het Soesterkwartier. ,,De sfeer was daar heel goed. Wat mij trof, was de mensen uit de wijk zelf willen dat de jaarwisseling leuk moet blijven en daar ook echt betrokken bij zijn.” Ook nam Bolsius een kijkje bij een feest voor 400 jongeren aan de Amsterdamseweg, het vreugdevuur in het Vermeerkwartier en in Kruiskamp.

Bron: Stad Amersfoort