Ingezonden brief: het ontbreken van lijn 1 op zondag Syntus.

Home/Actueel/Ingezonden brief: het ontbreken van lijn 1 op zondag Syntus.

Ingezonden brief Lijn 1 Syntus op zondag;

Nu met de ingang van de nieuwe dienstregeling en de sneeuwval van de laatste dagen het lastig was om een behoorlijke dienstregeling te vinden voor de buslijn in het Soesterkwartier, dringt het tot me door dat er op zondag werkelijk geen bus door de wijk gaat van en naar het centrum en het station. Alsof we midden op de Veluwe de zondagsrust moeten aanhouden! Een dienstregeling bij de bushalte, zodat je weet wanneer en waar? Nada.

Achterop de fiets kan ik geen koffer naar het station meenemen of mee terug. Ik krijg ook wel ‘s bezoek op zondag met OV -dat er vanaf het station naar de Dreef niet meer is. Ik ben perplex. In een wijk met veel ouderen, zonder auto en met niet altijd beschikbare buren met auto’s. Als ik 2x de taxi moet betalen, dan wordt een treinreisje op zondag wel duur, ondanks de seniorenkorting! En de mensen met kleine kinderen of anderszins een beperking. Hoe verzin je ‘t op zo’n grote wijk!

Of gewoon naar een film in de stad of een festival. Soms gaat ‘t wel met de fiets, soms ook niet. We hebben hier vlakbij 2 verpleeghuizen. Dan maar niet op zondag naar opa op bezoek.

Misschien wordt ik pas laat wakker als ‘t om de buslijn gaat. Ik heb hierover in de Stadsberichten niet gelezen (wel over kapvergunningen en dakkapellen bij anderen in het Soesterkwartier) Waarom krijg je over zulke belangrijke openbare voorzieningen maar zo weinig directe informatie?

Ik wil me ervoor inzetten dat deze idiote beslissing wordt teruggedraaid. Bij wie aansluiten, wie doet mee?

in het kader van duurzaamheid, maatschappelijke participatie, veiligheid….

Clary Stäb, 0612826476

Redactie: Wij attenderen briefschrijfster op de Wijkwebsite Soesterkwartier, tot wie ze zich nu gewend heeft. De navolgende publicaties omtrent Syntus zijn door ons geplaatst.
Deels is men te gemoed gekomen aan de klachten uit het Soesterkwartier, omtrent de zinloze lus door de Isselt. Hetgeen niet wegneemt dat de zondagse lijn is gehandhaafd en dus geschrapt is.  Uit de eerder gepubliceerde proza mag worden geconcludeerd dat er “veel”gedaan is om lijn 1 te behouden. Alternatief vervoer wordt uitgewerkt. De verdere ontwikkelingen zullen hier dan ook worden vermeld.
Zie voor eerdere publicaties:

/34674  19-5-2017

/34743  23-5-2017

/36628  10-8-2017

/37715  31-8-2017

/39063  26-9-2017

/40140  31-10-2017

De redactie.

kvr

Door |dinsdag, 12 december 2017 |Categorieën: Actueel|Tags: |5 Reacties

5 Reacties

 1. Joke Sickmann 12 december 2017 om 18:58- Antwoorden

  Ja, heel erg lullig. Ik heb besloten om voortaan op zondag maar thuis te blijven.

 2. Koert Guermonprez 13 december 2017 om 09:04- Antwoorden

  De brief van Clary ondersteun ik van harte.
  Dat buslijn 1 op zondag niet wordt uitgevoerd is zoals al gemeld een groot (sociaal) verlies voor de wijk. Het feit dat deze beslissing genomen is betekent ook dat komend jaar (2018) gebruikt kan worden om deze beslissing te laten herzien. Dit tijdig aankaarten bij de politiek lijkt mij daarbij van belang.

 3. h.j. bosch-koster 13 december 2017 om 12:59- Antwoorden

  Ook ik sluit me volledig aan bij de brief van Clary. Er hoeft heus geen grote bus te rijden, maar een personenbusje zou een prima oplossing zijn. Ook ik kan niet met een koffer achterop de fiets naar het station rijden en een taxi niet betalen.

 4. Palmstraat 13 december 2017 om 18:38- Antwoorden

  Ik heb met diverse chauffeurs gesproken de afgelopen tijd, waarvan meerdere op de zondag lijn 1 gereden hebben. Vele hebben daarvan aangegeven maar heel zelden iemand in de bus te hebben.
  Ook heeft er in de bus op lijn 1 informatie gehangen dat deze niet meer zou gaan rijden op de zondag. Als alle zeur mensen nou eens met de bus zouden gaan op zondag zouden ze dit eerder geweten hebben. De lijn wordt niet voor niets geschrapt, de lijn wordt geschrapt omdat er (vrijwel) nooit iemand in deze bus zit en het dus niet rendabel is deze bus te laten rijden.

  • Redactie++ 13 december 2017 om 20:10- Antwoorden

   Jammer dat U niet reageert met Uw eigen naam, maar een pseudoniem gebruikt. Het feit of er wel of niet winst wordt gemaakt door Syntus op de zondag is een dooddoener. Het is een Openbare Vervoersmaatschappij die als “nuts”bedrijf gewoon de plicht heeft te zorgen voor goed openbaar vervoer.De inwoners van Amersfoort betalen via de gemeentelijke- en Provinciale belasting namelijk voor een goed openbaar vervoer, dus ook op zondag. Het probleem is als sinds mei 2017 actueel en aan alle kanten bevochten. Het feit is, dat de Provincie een contract heeft afgesloten met Syntus, op grond van het aanbod van reizigers in plaats van de vervoersplicht, zoals Connexxion dat had ( met hetzelfde geld).Hiermee de deur open zettend voor Syntus om een hele woonwijk te schrappen uit hun rittenplan. Overigens is het Soesterkwartier geen uitzondering m.b.t. het schrappen van buslijnen.
   De redactie
   Karel van Rooy.

Geef een reactie