aa11Inauguratie. Een term die eigenlijk alleen gebruikt wordt bij de beëdiging van een nieuwe President, edoch ook wel van toepassing is op de “Installatie”van Prins Tunus de 41 ste  ( XLI)   Patrick Vissers.

En zoals het hoort, verschijnen bij een dergelijke plechtigheid de hoogwaardigheidsbekleders uit de Carnavals verenigingen en leden van de Raad van 11 van Grootstad Amersfoort.

14 november. De Superfun was het toneel van deze festiviteiten en de bovengelegen zaal was eigenlijk te klein om alle gasten te herbergen. Door wat hergebruik en andere indeling, was de bovenverdieping bij de Superfun “wat “aangepast. Hetgeen niet wegnam dat het een doldrieste boel  werd, zoals dat bij het carnaval betaamd.

Enige verwarring was er wel, dat sommige meenden dat de redactie van “Snel-Nieuws Amersfoort”aan het werk was. Dit bleek niet het geval.

tinus41 (40)Na 20.30 werden er gestaag “gasten”welkom geheten. Superfun, de thuisbasis voor de Carnavallieien is na de sluiting van de Drietand al enige jaren : The Place”to be, en vele bekende gezichten deden hun intrede. Nog zonder de “carnavals-steek”want die mag pas op na de beëdiging van de nieuwe Prins.

En ja bij een nieuwe benoeming hoort ook een aftreden van de Prinses Natalia 2014, Tunus de 40 ste (XV) natuurlijk. De hoogheid in vol ornaat aanwezig. tinus41 (108)Op het podium alvast de nieuwe mantel en steek hangend, wachtend op de nieuwe Prins.

tinus41 (71)In afwachting van al de plechtigheden werd het publiek vermaakt met muziek. Onder meer de Amerbloazers  toeterden er vrolijk op los.

Maar na de klok va 22.00 uur, was het dan zover en werden er twee “selfmade” bolides naar binnen gereden met in elk voertuig, bedekt een persoon. Na enige parkeerproblemen voor het podium, was daar de onthulling van de twee mensen die waren binnengereden. Tromgeroffel en de kleden werden verwijderd. Maar helaas niet de nieuwe prins.  Patric Vissers nam het woord en legde de “practical joke” uit. Hij zou de echte nieuwe Prins Tunus XLI bekend maken. “en dat wordt” hij zelf.

tinus41 (174)Na de verwondering, het applaus en snel proosten op de nieuwe Prins volgen de officiële handelingen. De prins wordt aangekleed, de Steek gaat op het hoofd en het “Alaaf” volgt. Dan volgt de ambtsketting en “last but not least” het voorlezen van de Proclamatie van de “staf “.

Als Secondant wordt benoemd, Peter en de hofdames Natasja en Brenda. Het nieuwe motto zal zijn: “De beuk der in, we gaan vol gas.”

En het ging vol gas. De polonaise draaide volop door het pand in een slinger heen en weer.

tinus41 (181)Diverse mensen kregen ook nog een speciale penning als waardering voor hun werk. Onder deze personen de toetreding tot het “eltite”korps van de Carnavalleien de bekende fotograaf Kevin Zuijdendorp.  De in het “nette”pak gehesen Kevin deed ook de polonaise en uiteraard met een camera aan zijn schouder.

Het bleef lang een gezellige boel in de Superfun.

Verslag en fotoreportage Karel van Rooy

klik hier.