De maatregelen tegen de verspreiding van corona hebben voor iedereen grote gevolgen. Voor velen van ons betekent dat: thuis zitten, proberen er het beste van te maken én vooral gezond blijven. Vaak gaat thuiszitten gepaard met onvoldoende beweging, terwijl dat juist nu heel waardevol is. Niet alleen voel je je daardoor fitter, het draagt ook positief bij aan je weerstand. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zei het al: “door stilzitten verslechtert je weerstand en dat is precies wat je nu niet wil.”

Wij, buurtsportcoaches in Amersfoort, drukken iedereen op het hart: blijf wel bewegen, kom van de stoel af! Als je geen verschijnselen hebt is er meer dan genoeg te doen om alsnog in beweging te blijven, zoals binnen bewegen of in de achtertuin. Sporten in de openbare ruimte is toegestaan in een groep van maximaal 3 personen waarbij de 1,5 meter afstand in acht genomen dient te worden.

Wij helpen iedereen graag op weg met leuke beweeg ideeën voor thuis. Houd je aan de richtlijnen van het RIVM, ook als je gaat bewegen! Met de onderstaande tips kan iedereen vervolgens aan de slag: Check eerst hier alle sport- en beweegadviezen in tijden van corona.

Kinderen
Voor kinderen is het heel belangrijk om vooral te blijven spelen! Buiten spelen voor kinderen zonder klachten kan op voorwaarde dat er altijd minimaal 1,5m afstand wordt gehouden. Bijvoorbeeld geen tikkertje, maar wel verstoppertje en geen partijtje, maar wel overspelen.

  • Wij maken filmpjes om kinderen te stimuleren om in beweging te blijven. Wekelijks plaatsen we meerder filmpjes voor verschillende leeftijdsgroepen. Zie het Youtube kanaal van SRO.
  • Sportivate deelt op binnnespelen.com verschillende vormen van spelletjes, die je gemakkelijk thuis kunt doen.
  • In het Soesterkwartier is sinds kort de Bomenbuurt beweegroute met allemaal leuke beweegopdrachten en weetjes over bomen en dieren. Start: het bankje op de hoek bij Plataanstraat. Volg de dikke palen, kijk goed uit met oversteken en houd gepaste afstand!

Volwassen en senioren

Heb je geen klachten? Beweeg dan dagelijks. Bij voorkeur thuis, maar met de juiste maatregelen ook in beperkte mate buiten.

  • Wij hebben een aantal filmpjes op ons Youtube kanaal voor volwassenen en senioren. Er is bijvoorbeeld een speciale instructievideo met allerlei oefeningen om thuis fit te blijven. Doe je ook mee? Bekijk hier het filmpje.
  • Of kijk eens hier voor de FietsFit oefeningen die je binnen kunt doen!
  • In de flyer Hup in de benen vind je 7 suggesties om fit en vitaal te blijven. Verwerkt in dagelijkse bezigheden en die dus geen extra tijd kosten. Hup, in de benen Bekijk hier de folder van sro.nl
  • Ook zijn er vele oefeningen op of rondom de stoel mogelijk. Ga naar het Youtube kanaal Sociaal Vitaal-Thuisen doe mee!
  • Liever toch buiten bewegen? Ook fietsen en wandelen kan zonder problemen (1,5m afstand). Amersfoort heeft ontelbaar veel prachtige wandelroutes en beweegrondjes, waaronder het beweegrondje Soesterkwartier door de Groengordel.
  • Daarnaast zijn er tal van mooie fietsroutes in de omgeving, ook bij jou in de buurt!
  • Wandel alvast mee met buurtsportcoach in het volgende filmpje.

En onthoud goed: is het te druk op de plek waar jij bent, ga dan weer naar huis!

Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen of ideeën over sporten of bewegen thuis? Neem dan contact op met buurtsportcoach buurtsportcoach Lisanne Huijzendveld, LHuijzendveld@sro.nl / 06-42832541