Den Haag Raad van Staten 24 augustus 2018. De laatste strohalm en procedure is voorbij. Het doek voor Howick en Lily is gevallen, ze worden alsnog uitgezet naar Armenië.

De jonge tieners, die volledig in Nederland/ Amersfoort/ Soesterkwartier zijn opgegroeid en deel uit maakten van sportclubs alsmede basisscholieren waren op ’t Anker aan de Dollardstraat, mogen niet langer blijven. Aan het “Jonassen”en gesol met minderjarige kinderen lijkt nu een einde te zijn gekomen.

Een terugblik:

10 augustus 2017 wordt bekend dat het gezin, bestaande uit moeder Armina en de genoemde kinderen zullen worden uitgezet. Een stroom van protesten volgt.

11 en 12 augustus 2017. Basisscholieren van ’t Anker demonstreren in Den Haag, de beelden gaan de hele wereld over. Een “hartentocht” volgt ’s avonds vanaf de school naar de binnenstad. Petities worden aangeboden en Burgemeester Bolsius laat weten niets te kunnen doen.

Howick en Lily zijn inmiddels ondergedoken. Moeder Armina is aangehouden en zit vast ik Zeist. Ze zal zonder kinderen worden uitgezet.

14 augustus 2017 Moeder wordt inderdaad uitgezet.

28 augustus 2017. Howick en Lily worden gevonden en bij een instelling ondergebracht. Een nieuwe procedure wordt gestart.

30 november 2017, de beiden kinderen mogen voorlopig blijven en wachten de uitslag van nieuwe procedure af.

23 april 2018. De procedure wordt afgewezen en uitzetting dreigt.

10 mei 2018, Howick en Lily worden uit het voor vertrek gereed staande vliegtuig met bestemming Armenië gehaald. De uitzetting is wederom van de baan. De kinderen gaan nu zelf procederen.

29 juni 2018. Het gaat niet goed met Armina in Armenië, ze heeft geen huis, geen baan en zwerft op straat. De gevoerde procedure behelst onder meer de garantie dat de kinderen bij uitzetting, niet hetzelfde lot wacht.

24 augustus 2018. de Raad van Staten heeft besloten.

Onderstaand: publicatie NRC.

De Armeense kinderen Lily en Howick mogen worden uitgezet naar Armenië. Dat heeft de Raad van State vrijdag bepaald in een zaak die was aangespannen door de advocaten van de kinderen. Volgens hen zou Justitie te weinig geregeld hebben voor de kinderen in Armenië en brengt dat hun ontwikkeling in gevaar. Dat is niet het geval, aldus de Raad in haar uitspraak: Justitie heeft genoeg gedaan om hun uitzetting goed te begeleiden.

De uitspraak betekent dat de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V), het onderdeel van Justitie belast met uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers, verder mag met haar voorbereidingen om de kinderen uit te zetten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het regelen van onderdak en scholing in Armenië. Het is onduidelijk of de moeder al direct voor de kinderen kan zorgen: ze heeft psychische problemen.

Geen garanties

Volgens de advocaten van de kinderen heeft de DT&V nog te weinig geregeld in Armenië. Zo zou onduidelijk zijn door wie de kinderen worden opgevangen nadat ze in Armenië landen. De DT&V heeft vanuit het land toezeggingen gekregen, maar geen garanties, blijkt uit het juridisch dossier. Omdat er te weinig geregeld zou zijn voor Lily en Howick, verzochten hun advocaten de Raad van State om de DT&V te dwingen méér te doen.

Lily en Howick zijn in Rusland geboren in wonen sinds 2008 in Nederland. Sindsdien voeren ze een juridische strijd om in Nederland te mogen blijven. Vorig jaar zomer besloot de rechter dat het drietal uitgezet moest worden naar Armenië, het land waar de kinderen de nationaliteit van hebben omdat hun ouders er geboren zijn. De moeder werd inderdaad uitgezet, maar de kinderen waren “niet thuis” toen Justitie ze kwam ophalen. Ze wonen nu bij een voogd.

Het afgelopen jaar deden de kinderen en hun advocaten meerdere pogingen om alsnog een verblijfsvergunning te krijgen, maar die mislukten. Zowel de bestuursrechter als een normale rechtbank besloten eerder dit jaar dat hun uitzetting rechtmatig was.

Foto Lex van Lieshout/ANP