Zaterdag 1 December, Zwarte Pieten in speeltuin Soesterkwartier staan kinderen op te wachten met pepernoten. “Sinterklaas is in aantocht met z’n ijzeren paard”, zo kregen zij te horen. Americo moest nodig even een pauze na de lange nacht met Sinterklaas dus die stond even op stal.

De kinderen kwamen voor dit Sinterklaasfeest uit alle hoeken van de stad. Sinterklaas kwam vandaag juist voor de kinderen uit de “low budget”gezinnen.

 

Gelukkig kwam de Pietenband CODA spelen om de kinderen vast goed in de stemming te brengen. De voorman van de Pietenband wist dat Sinterklaas pech had met het ijzeren paard waardoor hij hulp nodig had, het kon dus nog even duren. Daarom werd er alsof het carnaval was, de polonaise ingezet met een lange rij Pieten en kinderen tot gevolg.

Er werd in verdere afwachting een stoelendans gedaan. steeds een stoel minder en daarmee een afvaller. Er werd angstvallig gelopen, al helemaal op de kopse kanten want als de muziek stopte moest er wel zo snel mogelijk gezeten kunnen worden. Niet alle kinderen deden mee, sommigen vonden het eng, anderen konden niet zo snel op een stoel gaan zitten, waren nog net te klein.

Hier en daar doken wat kinderen weg achter vader, of moeder als er een Piet te dicht in de buurt kwam. Een Piet had wel het vertrouwen van een van de kleintjes die dan ook angstvallig bij hem bleef zitten.

Na veel polonaise rondjes en Sinterklaasliedjes was Sinterklaas dan toch echt in aankomst. Hoort wie klopt daar…. YEAH! Sinterklaasje kom maar binnen…!

Sinterklaas werd naar de klaarstaande stoel op het podium geleidt. Maar omdat de afstand toch wel groot was tussen de kinderen en Sinterklaas mochten de kinderen naar Sinterklaas komen. En zoals ruimschoots bekend is, Sinterklaas is er voor alle kinderen, voor Abdullha, voor Samuël, maar ook voor Birgit, Jet en Francoise en alle andere genaamde kinderen.

Ook voor de – nu nog kleine Piet – had Sinterklaas gezorgd voor cadeaus. Want ook Pieten moeten leren hoe leuk het is als kind, om cadeautjes te krijgen, daar is geen discussie over mogelijk op dit feest!

Het trapje naar het podium was voor sommigen al lastig om op te komen vanwege de hoge treden, nog lastiger om er met twee volle handen met pepernoten weer af te komen. Dan maar op de billen van de trap af, dacht deze jongedame (foto)

Maar natuurlijk mochten ze allemaal even bij Sinterklaas komen om wat te vertellen, te zingen of van dichtbij te kijken. “High fives” -want Sint gaat wel met z’n tijd mee – werden er gegeven, en pepernoten in ontvangst genomen door de kinderen.

Sinterklaas kon niet lang blijven want hij moest nog naar zoveel anderen kinderen toe, maar hij vertelde wel dat de Pieten zouden zorgen dat alle kinderen cadeaus kregen. Sinterklaas werd uitgezwaaid, waarna de kinderen zich mochten melden bij de Zwarte Pieten om hun cadeaus in ontvangst te nemen.

Natuurlijk werd Sint uitgezwaaid en werd er gezongen: “Dag Sinterklaasje…..

Alle kinderen gingen met een tas vol cadeaus naar huis, al konden sommigen niet wachten tot thuis, en begonnen uit te pakken. De kinderen waren blij verrast met hun cadeaus, al vond een enkeling de balonnen ook wel erg leuk. Ouders met een blijde glimlach, “ik heb geen kind aan mijn kind dit weekend!” Iedereen blij, en zo hoort dat met het Sinterklaasfeest.

Verslag: Nel Groenendijk

Foto’s: Nel Groenendijk/ Ton Schimmel

Met dank namens “Low Budget” families, aan ABN/Amro, Florius, Anita, CODA en alle anderen die op een of andere wijze zorgden voor-/bijdroegen aan dit feest.