Aanstaande woensdag wordt de geheel verbouwde verkeerstuin, voor een tweede keer officieel geopend.

En met geopend, wordt de officiële handeling verricht die gebruikelijk is, na de ontstane problematiek bij het maken van het bestemmingsplan Wagenwerkplaats ( Masterplan ).

Een terug blik: Bij het ontwikkelen van het nieuwe masterplan, werden de gebouwen van de Wagenwerkplaats voor een groot deel meegenomen in de plannen. Immers Industrieel erfgoed mag niet verdwijnen. In dat geheel van gemaakte voorstellen, bleek het gebouw van de verkeerstuin/ circus en Kei Boulderhal niet als monument te zijn aangemerkt en werd met man en macht door belanghebbende gestreden voor het behoud van de gevestigde orde.

De uiteindelijke bestemming van de verkeerstuin zal uiteindelijk in het nieuw te bouwen “cultureel”centrum komen, op de plaats van het DLC restaurant ( aldus de ingediende plannen).

De kei Boulderhal moest ook uitbreiden en de “samenwerkplaats”kreeg een nieuwe verhuurder.

Het zou betekenen dat de Verkeerstuin op korte termijn, had moeten verdwijnen. Echter alle partijen zijn achter de nu gemaakte oplossing gaan staat (tijdelijke). 1 derde van de hal is naar de Kei Boulerhal gegaan en inmiddels verbouwd en in gebruik. Er werd een nieuwe wand geplaatst en een tussen verdieping herbergt nu de koffiecorner/keuken en zitjes. Het oude station werd aangepast als mobiel podium.

21 april werden de plannen toen ontvouwd met een simpel kartonnen model, waar de nieuwe situatie in  3D was gemaakt. Magazijnen werden leeg gehaald en gesloopt. Veel verdween naar de Rova en een ander deel werd opgeknapt. Metalen structuren werden aangebracht voor de tussenverdieping. De scheidingswand werd extra “beplating” en de rijstrooksignalering op de vloer  aangebracht, zodat de skelters niet de oude pijlen volgen, want dan knal je tegen een muur.

De maanden hiervoor is door vrijwilligers hard gewerkt aan de nieuwe creatie en vastgesteld mag worden dat deze mensen, zeer zeker eer van hun werk hebben. De nieuwe verkeerstuin, oogt niet alleen weer als nieuw, maar is ook functioneel overzichtelijker.

Zo is ook het Papa en Mammacafé neergestreken in de verkeerstuin. Van andere zijde werd ook de Wagenspeelplaats ( Natuurspeelplaats) aangepakt met als gevolg dat er een homogene situatie is ontstaan tussen binnen en buiten. Skelters kunnen nu ook om de natuurspeelplaats heen rijden, zodat een lang circuit is ontstaan.

Op een enkel zondag na, is de verkeerstuin gedurende de gehele verbouwing beschikbaar geweest voor de gasten.

Van een “bevriende”relatie werd onderstaande video ontvangen, ons afvragend of Typisch Jij ook was verhuisd, maar het scheelt een letter.

Gedurende de verbouwing is door de redactie regelmatig even een overzichtje “geschoten” het geheel is hierbij in een fotoreportage bijgevoegd.

De  vernieuwde verkeerstuin is woensdag om 14.00 uur al open, maar zal Wethouder Stegeman om 16.00 uur de officiële handeling verrichten.

 

Verslag en Fotoreportage Karel van Rooy.