In veel grote en kleinere steden is het vandaag “Gluren bij de Buren”. Waar bewoners hun huiskamer/keuken/garage of wat dan ook, open zetten voor een Kunstzinnig optreden. Dat kan muziek zijn in zijn  breedste vorm, maar ook toneel of dans. Van hardrock tot Mozart een breed scala aan optreden is weer een feit. In Amersfoort doen zo,n 125 huiskamers mee . het Soesterkwartier heeft traditiegetrouw een 10 tal adressen verspreid tussen Spoor en Eem, met ditmaal ook een uitstapje naar Hoogland Zuid.

Wat is Gluren bij de Buren?

Gluren bij de Buren is een huiskamerfestival dat plaatsvindt door alle wijken van Amersfoort. Het vloerkleed is het podium; de bank is de tribune. Per woonkamer treedt 1 act op die 3 keer een half uur speelt. Door de speciale looproutes kan je als bezoeker maximaal 7 optredens bijwonen. Gluren bij de Buren maakt de wijken in Amersfoort gezelliger en geeft lokale acts een podium.

Gezien het korte tijdsbestek ( tussen 13.00 en 17.00 uur) is het voor de redactie  bijna niet doenlijk “alle”adressen te bezoeken. Maar met de hulp van het Jeugd Persbureau, is er toch een selectie gemaakt van bezochte artiesten. Helaas bleken er ook adressen “afgelast” te zijn, of op geen enkel wijze herkenbaar gemaakt ( vignet) dat er werd deelgenomen. Hieronder een beknopte omschrijving.

 

Optreden van On Y Chante het Grand Café van Lyvore ,Birkhoven Park. Soesterweg 533 Amersfoort

Dat Gluren bij de Buren tot verrassingen leidt is wel duidelijk. De verschillende soorten muzikale keuzes die deze middag worden gepresenteerd is wonderbaarlijk. Zo ook het uit 23 leden bestaande koor On Y Chante (Frans). Het koor bestaat inmiddels 27 jaar en geeft ieder jaar een aantal optredens, naast hun optredens, zoals heden het geval was. De muziekkeuze varieert van Slavisch; Orthodox; volks;  naar Klassiek. Bij het inzingen werd even de akoestiek uitgeprobeerd, want het lage plafond is even wennen. In de open “lifthal” wilde de dirigent wel blijven, maar ja dan kan er geen publiek meer bij. Het meerstemmige koor, bestaande uit Heren en Dames, bracht diverse nummers ten gehore. De liefde werd bezongen, maar ook de seizoenen van het jaar. Een ode aan de zangkunst.

On Y Chante is een enthousiast koor met een zeer gevarieerd repertoire: van klassiek tot modern en van de 16de tot en met de 20ste eeuw. Het koor is uit Amersfoort afkomstig in gerepeteerd wekelijks in Amersfoort Noord.

 

Optreden van TBGO (The Beat Goes On) De Schans 42a Hoogland Zuid.

Verborgen achter een heel groot Ziekenhuis, met zowat in je achtertuin een jachthaven, bevindt zich De Schans. Een paar huizen op een unieke plek in Amersfoort. Een ontmoeting met een bekende zangeres en een enthousiaste Coverband. Zo’n anderhalf jaar samen spelend, geïnspireerd door de muziek uit de jaren 70, en met name door Herman Brood.                                                           Deze steeds meer bekendheid genietende muziekband, was een verrassing op zich. Ongedwongen, maar ook weer “jam”achtig werd in deze huiskamer een sfeervol en vooral ritmisch gemusiceerd .

Een bloemlezing uit 50 jaar pop- en rockgeschiedenis en een semi-akoestische setting. Van The Beatles en Anouk tot Cranberries en Pretty Reckless. Met nummers zoals Shocking Blue – Venus;  Duffy – Mercy; there is a house of the rising sun. Nummers uit een zeer uitgebreide “playlist” die het gezelschap beheerst. De markante zangstem van  Adrienne d’Aulnis, die zowel fluweel zacht, maar ook een keelstem met een rauw randje, produceert, was een bijzonderheid om te horen. Wat de “Cover”band vooral uitstraalde was “plezier”. Plezier onderling en in het zingen en spelen van “hun”muziek. Dat slagwerk niet noodzakelijk met vele drums en bekkens behoeft, bewees het simpele gebruik van de Cajon . En natuurlijk een pluim voor allen, maar in het bijzonder voor de toetsenist met zijn nu al legendarische solo in de “Rising Sun”.

Met Adrienne d’Aulnis, Huub Stumpf, Hendrik Stadman Robaard, Ron Tijmensen, Marcel Paalman en Tobias op den Brouw. Een bloemlezing uit 50 jaar pop- en rockgeschiedenis en een semiakoestische setting. Van The Beatles en Anouk tot Cranberries en Pretty Reckless

Karel van Rooy.

 

Optreden van: The Old Man’s Project,  Puntenburgerlaan 5 E, Amersfoort

Deze coverband speelt voornamelijk nummers uit de jaren 60/70/80. Denk aan Neil Young, the Black Keys, Weezer, Small faces en the Cure.

Een flinke groep wachtende mensen stond voor het portiek aan de Puntenburgerlaan 5 E. “Klopt en u zal opgedaan worden” had misschien gewerkt, ware het niet dat de deur wat hoog zat. De bel werd binnen niet gehoord of bleek defect. “Het is toch niet afgeblazen?” De aankondigingen op de deur van het appartementencomplex gaf toch echt het optreden aan.

Nadat een van de bewoners van het complex naar buiten kwam, “stormde” de groep mensen naar binnen. Trap en lift werden gebruikt om te komen bij nummer 5 E. Daar werd het gezelschap dan ook gelijk verwelkomd door the Forrest, bekend van The Cure. “Het wachten” was daarmee direct vergeten en iedereen zong en/of bewoog gelijk mee.

De oprichter van de band, Ben, die helaas vorig jaar overleed, heeft er indirect voor gezorgd dat de band nu wel een echte naam heeft. De coverband speelde geweldig goed en ook de stem van de zangeres werd terecht, zeer gewaardeerd. “These boots are made for Walking” was een van de andere nummers die ze in het relatief korte tijdsbestek speelden. Het was genieten.

Anne, Maarten, Fred en Kees (= The Old Man’s Project) Kennelijk was Ben “the old Man”) Dank voor dit genieten!

 

Optreden van: Me and The Fox, Jakob Niewegpad 34 Amersfoort

Een grote bas en een kleine ukelele zoeken het avontuur in de vorige eeuw. Kom luisteren naar de uitkomst.

In de Atelierruimte heerste een gezellige interactieve sfeer. De muziek klonk als een klok, al was het dat niet. Rustige en vrolijke muziek, deels covers, deels in een variatie op bestaande “vorige eeuw muziek”.

Ook hier een volle “zaal” met genietende mensen. De gastvrouw werd door de muzikanten nog in “de Spotlight” gezet, dit gebeurde met een “iets vertraagd” en/of had zomaar een Valentijns-nummer kunnen zijn. In werkelijkheid was het een “Ode aan de gastvrouw”, die hem in dank aanvaarde.

Enkele nummers werden ook hier door het publiek meegezongen. Zo bleek Gluren bij de buren, wederom een soort van kun je nog zingen, zing dan mee. En met begeleiding van goede muzikanten, is dat geen crime.

 

Optreden van: The Ol’ Foxes, Rijnstraat 23, Amersfoort

 Levendige Ierse en Schotse traditionele folksongs en meer!

Het eerste optreden hadden ze net achter de rug. De gastheer had buiten gestaan vanwege de drukte. Naast de band die bestaat uit 7 mannen, waren er 42 bezoekers tijdens de eerste ronde geweest. Gelukkig speelde de band dit keer akoestisch, voor de apparatuur zou geen plaats geweest zijn.

Vanaf even over half vier kwamen de mensen aan gelopen en gefietst. In record tijd kwam het erop neer dat de gastheer weer buiten kon staan. “Sorry, we zitten vol!” moest voor de tweede keer op de deur gehangen gaan worden. Behalve de vele bezoekers, waren er ook nog camera mensen van Eva. (Waarmee de kans om de muziek/ sfeer alsnog te proeven, groot is.)

Een voorproefje even voor vier uur, maakte al wel duidelijk: het optreden kon niet stuk! De aanwezigen hebben genoten, en de laatkomers hebben misschien nog het laatste optreden om half zes, bij kunnen wonen. Gelukkig speelt de band vaker in de omgeving van Amersfoort, waardoor een herkansing altijd nog mogelijk is.

Nel Groenendijk

 

Optreden van Fifty all Sint Bonifaciusstraat 61 Amersfoort/ Wijkmuseum

FIFTY ALL

Ik was om 15:15 in het wijkmuseum bij a-capella kwartet Fifty All. Ze lieten liedjes horen uit de 20e eeuw. Er was een rustige sfeer in het publiek. Een man uit het kwartet ging gitaar spelen en dat kon hij heel goed. De teksten vond ik niet zo leuk maar hoe ze het overbrachten vond ik wel mooi

De Nederlandse taal wordt niet vergeten door dit a-capella kwartet. Ze brengen bewerkingen van bekende en minder bekende songs uit de Pop en Jazz.

Nova Hofland/ Jeugd Persbureau

DUIZENDEENEEN NACHT

Om 13:00 was ik op de Soesterweg bij de buikdanseressen van Duizend en een Nacht. Soesterweg 412 Amersfoort

Er werd mooie Oosterse muziek gedraaid. In het begin was het publiek heel rustig en keek vol aandacht naar de 5 mooie danseressen. Maar toen de swingende muziek kwam klapte iedereen enthousiast mee. De danseressen dansten solo maar ook samen in felgekleurde jurken. Ze hadden ook rinkelbellen en zijden doeken. Aan het einde mocht iedereen mee doen en een man maakte een rare maar ook grappige opmerking: “Weet je wat ik zo bijzonder vind? Dat jullie de poeperd de ene kant op draaien en de buik de andere kant op! “

Nova Hofland/ Jeugd Persbureau

 

Prachtige oriëntaalse danskunst door vrouwen van 1001 Nacht. Het werd een magisch optreden!

Uitgebreid Foto-verslag: Karel van Rooy, Nova Hofland, Nel Groenendijk