GlansfazantkuikenRuim drie maanden geleden werden de twee glansfazanten van DierenPark Amersfoort ’s nachts gedood door een roofdier, waarschijnlijk een vos. Het vrouwtje had vlak voor deze gebeurtenis twee eieren gelegd, die zonder ouders achterbleven. Door het snelle ingrijpen van de Amersfoortse dierverzorgers, is enige tijd geleden één van de eieren uitgekomen. De dochter is flink gegroeid en is nu te bewonderen in een veilig aangepast verblijf.

‘’Het glansfazantenstel kreeg al twee jaar af en toe eieren, maar deze kwamen niet uit. Vandaar dat wij dachten dat ook deze eieren niet bevrucht zouden zijn’’, vertelt dierverzorgster Ester Beije. ’’Om het zekere voor het onzekere te nemen, hebben wij de eieren in de broedmachine gelegd en is dit kleine wondertje gebeurd.’’

Het verblijf van de glansfazanten is meteen na het ongeval aangepast. Er zijn laag bij de grond extra spijlen geplaatst, zodat er geen roofdieren meer bij de vogels kunnen komen. Het kuiken is in de eerste weken van haar leven opgegroeid met een pauwenjong, zodat zij elkaar gezelschap konden houden. Het pauwenjong loopt nu tussen zijn soortgenoten rond in het park.

De jonge dame zit nu nog alleen om aan haar nieuwe omgeving te wennen, maar zij kan binnenkort een soortgenoot verwelkomen. DierenPark Amersfoort ontving een mannelijke glansfazant die nu in een verblijf naast het vrouwtje woont. ‘’Wij verwachten volgende week de twee vogels aan elkaar voor te stellen, zodat zij het nieuwe glansfazantenpaar kunnen vormen in DierenPark Amersfoort’’, aldus de dierverzorgster.