Het luiaardjong dat in april in DierenPark Amersfoort is geboren, is een mannetje. Het is het tiende jong van moeder Amaka en vader Quasimodo die daarmee het meest succesvolle luiaardkoppel zijn van Europa. “Bij luiaards kun je erg moeilijk zien of het een mannetje of vrouwtje is. DNA-onderzoek geeft uitsluitsel”, vertelt dierverzorger Christel Broekman. “Wij hebben het jong de naam Diego gegeven. De Spaanse naam vinden wij erg toepasselijk voor de luiaard die in het wild in Latijns-Amerika voorkomt.”
Bij luiaards is het aan de buitenkant lastig te zien welk geslacht het dier heeft, omdat het diersoort geen duidelijke geslachtskenmerken heeft. Om het geslacht toch te bepalen, wordt er een haartje afgenomen bij het jong, waaruit het DNA wordt afgelezen. Dit haartje is opgestuurd naar Gendika, een laboratorium voor genetisch onderzoek. “Nu Diego zelfstandig op ontdekking gaat in het verblijf en niet meer altijd op de buik van zijn moeder ligt, konden wij een haartje afnemen. De moeder is in het begin erg beschermend over het jong. Wij willen onrust voorkomen, dus hebben wij gewacht op het moment dat hij zelfstandig op onderzoek uitging”, legt Christel uit. Het is belangrijk om te weten wat het geslacht is, zodat het jong geregistreerd kan worden binnen EAZA, het Europese samenwerkingsverband van dierentuinen. Om een gezonde populatie in stand te houden, wisselen aangesloten Europese dierentuinen onderling dieren met elkaar. Nu we weten dat het een mannetje is, kan er een geschikte plek voor hem gevonden worden, maar voorlopig blijft Diego nog bij zijn ouders.
Diego leeft met zijn ouders in het nachtdierenverblijf in DierenPark Amersfoort. In De Nacht leven dieren die ’s nachts actief zijn. Daarom is het dag- en nachtritme in dit verblijf omgedraaid, zodat bezoekers de jonge luiaard en de andere nachtbrakers overdag toch kunnen bewonderen. “Luiaards bewegen erg langzaam en hangen ondersteboven aan de bomen. Dus kijk goed naar boven als je Diego en zijn ouders wilt spotten”, tipt Christel.
Geef een reactie