In de eerste vier maanden van 2013 zijn in Amersfoort minder woninginbraken en autokraken gepleegd en is veel minder vernield dan in dezelfde periode in 2012. In het algemeen daalde het aantal misdrijven met elf procent. Maar het aantal slachtoffers van zakkenrollerij, fietsendiefstal en overvallen steeg.
Dat blijkt uit de veiligheidscijfers over de eerste vier maanden van 2013. Het aantal geweldsmisdrijven daalde met elf procent: nog altijd 308 gevallen, waarvan 140 keer mishandeling en 101 keer bedreiging. In Amersfoort wonen veel jongeren, en die kunnen overlast geven. Het aantal meldingen van jongerenoverlast (waarbij de politie binnen een half uur moet komen) daalde met elf procent ten opzichte van 2012.
“Ik vraag opnieuw uw hulp”
De burgemeester heeft met een open brief aan inwoners van Amersfoort (gepubliceerd in de huis-aan-huispagina’s Stadsberichten) aandacht gevraagd voor de cijfers. Daarin vroeg hij de inwoners om hun hulp voor een veiligere stad. Hij bedankt iedereen die zich inzet voor een veilige stad.
Woninginbraken voorkomen
Tot en met april kwam bij 363 woningen in Amersfoort een inbreker langs, waarbij 225 keer ‘succesvol’ werd ingebroken. Er kwamen 138 meldingen van huizen waar de poging van de inbreker niet slaagde.
Van delicts- naar dadergericht werken
Ook ging er aandacht naar (potentiële) daders. Waar woninginbraken vroeger vooral werden gepleegd door beroepsinbrekers, wordt het plegen van een woninginbraak meer en meer een ‘instapdelict’: het begin van een criminele loopbaan.
Deze veelal jonge woninginbrekers lijken maar een beperkt besef te hebben van het leed dat zij anderen berokkenen. Als antwoord op deze ontwikkeling zijn de gemeente, OM en de politie steeds meer van delictsgericht naar dadergericht gaan werken. Door focus te leggen op de woninginbrekers zelf en de maatregelen op hen af te stemmen, verwachten zij het probleem bij de bron te kunnen aanpakken. In de eerste vier maanden van 2013 heeft de politie 23 verdachten voor woninginbraak aangehouden.
Gemakkelijke buit
Waardevolle buit is steeds gemakkelijker te vinden. Vroeger moesten grote computers of televisies worden meegenomen, nu is een telefoon of een tablet al een goeie buit voor een inbreker. Ook worden dikwijls sieraden als buit gestolen.
Op dit moment treffen de gemeente en politie de voorbereidingen voor het invoeren van een digitaal in- en verkoopregister voor handelaren in tweedehands goederen en gaan ze de controle daarop verbeteren.
Daarnaast stimuleert de gemeente bij renovatie- en nieuwbouwprojecten het toepassen van inbraakwerend hang- en sluitwer.
Aantal woninginbraken in jouw wijk
Het aantal woninginbraken verschilt sterk per wijk. In de eerste vier maanden van 2013 vonden de meeste woninginbraken plaats in Soesterkwartier (44) en Kruiskamp (39). In dezelfde periode van 2012 was er juist sprake van een piek in Liendert (54 inbraken).
Relatief gezien, dus uitgaande van het aantal woningen in de wijk, was Kruiskamp in de eerste vier maanden van dit jaar het meest doelwit voor inbrekers op de voet gevolgd door De Koppel.
Bron: dichtbij.nl
Geef een reactie