De vereniging voor ondernemers binnenstad Amersfoort (OBA) heeft donderdag 4 oktober een contract gesloten met het Amersfoortse bedrijf Instore Outfitters. Daarmee is de feestverlichting voor de binnenstad in de komende vijf jaar geregeld; dit kon dankzij het nieuwe ondernemersfonds. Vanaf de intocht van Sinterklaas op 17 november is de nieuwe verlichting te bewonderen.
De feestverlichting is speciaal voor de Amersfoortse binnenstad ontworpen. Het karakter van de verschillende gebieden in de stad diende als inspiratiebron. De ring om het centrum krijgt met helder witte verlichting de uitstraling van een winterlandschap. In het centrum zelf is het licht warmer, voor een intiemere sfeer. Vormen uit de natuur, zoals blaadjes (en bloemen) in combinatie met feestelijk goud, spelen in de decoratie een grote rol. Op de Hof komen enkele grote kroonluchters te hangen. In het plan spelen ook de stadsentrees en de looproutes naar de parkeergarages een belangrijke rol. Een belangrijk voordeel van de nieuwe verlichting ten opzichte van de oude, is het veel lagere stroomverbruik dankzij het gebruik van duurzame ledverlichting.
Theo Miltenburg van OBA leidde het keuzetraject: ‘Eerst is een integraal plan voor de hele binnenstad gemaakt, gedacht vanuit de bezoekers van de binnenstad. We willen dat de verlichting goed past bij de stad. Het moet bezoekers verrassen en verleiden om rond te lopen en te genieten van de bijzondere sfeer. Vorig jaar hebben drie bedrijven een deel van de binnenstad gedecoreerd, om te laten zien wat ze konden. Dit jaar hebben we deze bedrijven gevraagd om een totaalplan voor de stad te maken en een aantal ontwerpen te presenteren. Uit de voorstellen is het plan van Instore Outfitters unaniem als beste gekozen. Bij deze keuze waren bewoners, winkeliers, horecaondernemers en pandeigenaren betrokken. De samenwerking met de gemeente was ook belangrijk, omdat je rekening moet houden met bijvoorbeeld veiligheidsregels en monumentenzorg. Ook de gemeente was enthousiast over deze ontwerpen. We hebben voor dit plan van Instore Outfitters gekozen, omdat het onderscheidend is en goed past bij de historische binnenstad. In dit plan komen de verschillende karakters van gebieden in de binnenstad tot uitdrukking. De ontwerpen zijn goed doordacht, elegant en met zorg gedetailleerd. Bovendien is het niet alleen mooi als het donker is; ook overdag voegt deze decoratie echt iets toe. Amersfoort krijgt hiermee iets heel bijzonders, iets wat je in andere steden niet ziet.’

Bron: Stad Amersfoort