Tijdens de ochtendronde deden de dierverzorgers van DierenPark Amersfoort een bijzondere ontdekking. Bij de flamingo’s ligt een ei in het nest. “Wij zijn hier heel blij mee, want onze flamingo’s planten zich maar heel zelden voort ”, legt dierverzorger Sander Drost uit. “Het is nog een heel vroeg stadium, dus of dit ei uit gaat komen of zelfs bevrucht is, dat blijft afwachten. Maar tot nu toe ziet alles er goed uit en wordt er flink gebroed.”

 In DierenPark Amersfoort leeft een kolonie van zo’n zestig Chileense flamingo’s. “Zes jaar geleden hebben wij voor het laatst twee flamingokuikens mogen verwelkomen, dus dit nieuwe ei is een heel leuke verrassing”, vertelt de dierverzorger. De roze vogels maken hun nesten van een hoopje modder, boven op het torentje wordt het ei gelegd. Wanneer er één ei is gelegd, kunnen de groepsgenoten elkaars voorbeeld opvolgen. Om die reden is er ook een nep-ei op een ander nest gelegd, op deze manier worden hopelijk nog meer flamingostelletjes gestimuleerd tot het leggen van een ei.

Als een flamingokuiken na een maand uit het ei kruipt, is de vogel nog helemaal wit. Pas bij het opgroeien wordt het kuiken roze. “Flamingo’s krijgen hun roze kleur door hun voeding, bijvoorbeeld van de kleurstoffen uit garnalen”, aldus Sander. “Deze roze kleur heeft een belangrijke functie: hoe intenser de kleur, hoe aantrekkelijker de flamingo’s elkaar vinden.” Mocht het koppel goed blijven broeden dan kn na dertig dagen een flamingokuiken worden verwelkomd in DierenPark Amersfoort.