Soesterkwartier 4 oktober 2018, 13.30 uur. Banners/ spandoeken / flyers en bakken met gereedschap en verlichtingsmaterialen. Het Repaircafe heeft zich uit naam van de ANWB genesteld bij de Emmaûskerk.

Met het steeds vroeger invallen van de duisternis, werd de aandacht gevestigd op die oh zo simpele dingen die het verkeer veilig houden. “Fietsverlichting”. Het spotje op de landelijke TV, met de vraag of je fietsverlichting in orde is en zo niet, of je bent aangemeld als “donor” is een duidelijk argument wat mee speelt bij deze controle.

Al vroeg meldden zich moeder en zoontje. De grote damesfiets met allerlei kinderzitjes voor en achter en een mand voorop heeft een probleem. de voorlamp zit in de mand. Op het zij-frame is wel een andere lamp gemonteerd maar die werkt niet. Uit de berg met materiaal wordt een gelijkwaardige nieuwe lamp gehaald en gemonteerd. Nog even de remmen controleren en natuurlijk het achterlicht en deze dame kan weer verder. Ware het niet dat de fiets van de dochter ook is meegebracht, alles wat er aan lampjes op zou moeten zitten ontbreekt nog. Jaap van het Repair cafe gaat er eens mee aan de slag en een kwartiertje later is ook de kinderfiets voorzien van de nodige verlichting. De zoon van circa 4 is teleurgesteld. Zijn kleine vervoermiddel ligt wat eenzaam op de grond. Hij zoekt troost bij mama.

Uit de speelgoedkast van Bosshardt wordt een speelgoed politieauto gehaald. Hij is afgeleid. En jaap die het aanschouwde was de beroerdste niet. Ook het kleine kinderfietsje krijgt een afneembare lamp op het stuur. Een leuk gebaar en zoals het spreekwoord luid, “jong geleerd oud gedaan”.

Een mannelijke fietser, al wat op oudere leeftijd, meldt zich. Achterlicht doet het kennelijk niet. De ploeg gaat voortvarend aan de slag. Na enige minuten is de diagnose gesteld. “Corrosie” in de fitting. U begrijpt het, het is gerepareerd .

Een volgende dame staat al klaar, ook zij wordt voorzien van een nieuwe koplamp. De remmen worden nog even bijgesteld en weer een tevreden “veilige”klant vervolgt haar weg.

In de loop der middag zijn op deze wijze een groot aantal fietsen weer “winterklaar”gemaakt. De ANWB ondersteunde deze actie met diverse materialen.

Karel van Rooy.

foto impressie.