DSC_8925Op 11 mei, werd er een start gemaakt van een cursus “Kunst”maken, gegeven door “Fotografe/ Kunstenares, Cornelia Nauta, in het ouderenpunt, “de Wissel” in Puntenburg. Uit de vooraf aangekondigde media hierover, reageerden een 7 tal senioren. Het was (toen) de eerste cursusdag even wennen aan het feit dat er een aantal senioren zich in hun verleden al verdienstelijk hadden uitgeleefd met allerlei kunstvormen en eigenlijk op zoek waren naar nieuwe vormen en ideeën.  Cornelia Nauta die een andere voorbereiding had, met primaire kleuren etc, bemerkte dat ze te maken had met een aantal ervaringsdeskundige.

Reden om het roer wat om te gooien en een andere start te maken. Dat had resultaat. Een groepje van 5 enthousiaste senioren, met twee stagiaires van het Wijkleerbedrijf, stortten zich op het Surrealisme/ Kubisme/ impressionisme / naturalisme of gewoon de geometrische stijl.CSC_8934

DSC_0585Met de diverse aanwijzingen en voorbeeld creaties werden in de weken er na, werkelijk schitterende creaties gemaakt met verf / stof of krantenknipsels. Een bepaalde structuur en voorbeelden waren wel gegeven. Zo is als voorbeeld Claude Oscar Monet zijn stijl getoond, of Pablo Picasso. Eigen interpretatie van deze gouden eeuw kunstenaars, mocht natuurlijk ook en is dan ook zichtbaar herkenbaar.

Emoties zie je terug in de werken, zeker daar waar, de cursist/ kunstenaar op een tijdspad zit, waar de levensverwachting niet gunstig is.  DSC_0577

Actualiteit was zeker een “item”wat werd verwerkt in creaties. Het omslaan van boten vol met vluchtelingen werd subtiel maar wel nadrukkelijk tot uiting gebracht. Er werden door de cursisten soms meerdere werken gemaakt en een bijna zelfportret had wel een “van Gogh” uitziende  uitstraling.

DSC_0569Op 13 juli 2016 vond om 14.30 de officiële opening plaats van de expositie door Brigit van der Eijnden van Lyvore. In haar welkoms woord, memoreerde zij de start van de cursus en de wijze waar daarna invulling werd gegeven aan de verdere opzet  Een enkele cursist had voor een vervolgcursus nog wel wat bruikbare tips.

Cornelia Nauta, sprak in haar dank woord de nu aanwezige cursisten toe, met een speciaal dankwoord voor de stagiaires van het Wijkleerbedrijf. Nadat dit alles, de koffie/thee en  snoep.koek, werd een rondgang gemaakt langs de expositie. Per kunstwerk werd stil gestaan bij de motieven en uitvoering van “het werk”. Een enkel kunstwerkje is door de cursusleidster afgemaakt, wegens ziekte van de artiest.DSC_0620

De tentoonstelling is gesitueerd in de lange gang van de bewonersflat Puntenburg.

Een nieuwe cursus zal in september starten in Lyvore (Birkhoven Park ), waarvoor U ruim van te voren op de hoogte wordt gesteld middels de wijkwebsite/Kalender.

Verslag en fotoreportage Karel van Rooy.

DSC_0618