Soesterkwartier 2 november 2017 de Nieuwe Sleutel, is onder meer het toneel van Duurzaam Soesterkwartier. Met als thema en onderwerp “Energie”. Verwezen wordt naar de bijgevoegde fotopresentatie.

De spaarlampen zijn aan. LED verlichting wordt getest. Warmte komt uit de “wisselaar” Isolatiemateriaal is geparkeerd. Vloerverwarming en slimme CV ketels zijn afgesteld. Een frisse wind, waait door de Nieuwe Sleutel van de Soesterkwartierse Molenwiek, terwijl de hittemeters worden getest. Het is weer tijd voor de Energieavond van Duurzaam SK.

Aangevend dat er deze avond een breed programma is van onderwerpen die te maken hebben met Energie. Onze fossiele brandstoffen raken op. De energieprijzen gaan weer stijgen( het komende jaar met zo,n 200 euro per huishouden) . Groningen zakt in. Mooie doelstellingen zijn door de politiek aangegeven. In 2030 CO2 neutraal. De uitstoot van gassen aan banden. Aardgas zal vervangen worden als brandstof. Reden voor het “energie”panel van Duurzaam weer te laten zien dat het anders kan.

 Yvonne Feuerhahn en Jan Wink, zijnde de Energie Ambassadrice en chef Windturbine, presenteren weer een gevarieerd, maar strak geregisseerd avondvullend programma.  De zaal van de Nieuwe Sleutel is nagenoeg vol,  bekenden en onbekende presenteren hun visie.

De spits wordt afgebeten door de Yvonne en Jan. De eerste vermelding op de projectie, is het feit dat de Windturbine Soesterkwartier ( molenwiek) op de Isselt er zal komen.  Applaus volgt. Een overzicht van “energie”subsidie’s volgt, waarbij vanuit het publiek gereageerd wordt omtrent de Pelletkachel die in een dichtbevolkte woonwijk nogal voor wat overlast kan zorgen.

Alex Zhang, bekend als de eigenaar van cafetaria”de Hoefslag” komt met een lumineus voorstel. Buiten een patatje majo, levert Zhang op bestelling nu ook LED verlichting, rechtstreeks uit China. Voorbeelden knipperen als slingers door de zaal. De kwaliteit/ prijsverhouding is vele maken goedkoper dan via de reguliere winkels. Een vraag over “wit”LED licht werd gelijk in de pauze gedemonstreerd . Dus via “de Hoefslag” wordt er nu ook energiezuinige producten verkocht.

Jaap van Woerden, houd een stevig pleidooi voor zonnepanelen. Zijn betrokkenheid bij de aanleg van zonnepanelen op de nieuwbouw hoek Paulus Borststraat/ Noordewierweg, wordt middels dia’s in beeld gebracht. Er is een collectief opgericht die gezamenlijk profiteren van de plaatsing van zonnepanelen.

Portaal en de Marsbuurt. Marieke van Velzen van Portaal, legt uit wat het nieuwe “energie”project inhoud en gestart is in de Marsbuurt. Nu staat Mars voor Merwedestraat – Amstelstraat- Reggestraat en Spaarnestraat. Een aantal bewoners opteren uit diverse isolatie mogelijkheden/ Dubbelglas/ Zonnepanelen en/of muurisolatie. De adressen zijn bekend.  Toch benieuwd wanneer de BlB of Bb aan de beurt zijn.

Dieter Dettling, heeft een scala aan alternatieve bouwtechnieken bij zich. Van geperst gras tot allerlei natuurlijke producten die voor bouw- of isolatie gebruikt kunnen worden. In de pauze toont hij dan ook de diverse materialen. En de boodschap is duidelijk. Zonne-energie is gratis. Onze grondstoffen niet, er moeten alternatieven komen.

Aandacht wordt gevraagd voor de Duurzame huizenroute die binnenkort ( 4 en 11 november), ook in het Soesterkwartier zal plaatsvinden.

Jan van Velzen, demonstreert hoe een meting met een warmte scan, aanleiding was om zijn huis beter te isoleren. Met een apparaat wat of binnen, dan wel buiten de temperatuur meet van uitstralende warmte, die langs andere dan de daarvoor bestemde weg, je huis verlaat, bleek er wat mis te zijn. Zo was zichtbaar dat er zwakke plekken waren, waardoor warmteverlies optrad. In het zelfde kader, sprak een organisator van Energie Actief Soest over de projecten die daar al gaande waren met het “meten”van huizen op warmte verlies.  In de pauze werd er buiten nog even een demonstratie gegeven.

John Visser betoogde, net als vorige keer, de noodzakelijkheid van het tegengaan van warmte verlies. De apparatuur die hij bij zich had, van een slordige 4.500 gaf in ieder geval de “hitte”van de Nieuwe Sleutel aan.

Onze Wijk-tuinman Guido Van Beek had een heel pleidooi over de actie Steenbreek. Groen in plaats van stenen. Vele voor- en achtertuinen kunnen mede dienen om hemelwater bergen en afvoeren als het tegelwerk wordt vervangen door “groen” . Vragen en voorbeelden werden gegeven. Een onderwerp wat zeker aansprak en ook deels al in de wijk wordt gehanteerd. Maar het kan altijd beter.

Ernst van der Stok, zocht het in kleine “vet”plantjes. Het wordt steeds populairder een dak belegd met “Sedum” een bodembedekker die zorgt voor isolatie, bescherming van je dak en de afvoer van regen. En het ziet er nog eens heel mooi uit. Met dia’s liet hij “voor”en na”zien van zijn eigen bijkeuken. Ook de kosten worden keurig vermeld.

Wist U dat er 500 tot 1000 euro te verdienen valt als U in in Uw eigen straat of omgeving een plan heeft voor een groenvoorziening. Met 5 handtekeningen, kunt U al een project aanvraag indienen bij “groen aan de buurt”. er worden vouchers ter beschikking gesteld.

Fedde Bloemhof en Jan Bosch vertelden over de warmtewisselaar die beiden hadden geïnstalleerd. Vragen over rendement, geluidsoverlast en de wijze van aansluiting op je CV werden getoond. Het blijft verrassend hoe er uit aangezogen buitenlucht, warmte wordt gehaald. Fedde meldde wat hij aan subsidie had gekregen voor de aanschaf. Jan, had hem tweede hands gekocht, mede gemotiveerd door het feit dat zijn zoon in Appingedam woonde en langzaam met huis en al in de verzakte bodem verdween. Reden voor hem om de gaskraan dicht te draaien.

Precies op tijd, werd deze avond afgesloten. Velen bleven nog napraten, wijzer geworden of nieuwsgierig naar bepaalde oplossingen. Of en hoe het gepresenteerde in een breder perspectief kan worden gebruikt, is een kwestie van tijd.

De eerste aanzet voor de Sociale woningbouw is nu beperkt gezet.

verslag en foto,s Karel van Rooy.

Dia presentatie.