Soesterkwartier 23 november 2018, het “dance en cultureel centrum Soesterkwartier” maakt zich op voor de bekendmaking en “inauguratie” Sint Joris XLIII ( 43). Een feestelijke maar oh zo belangrijke gebeurtenis. Uit de aangesloten carnavalsverenigingen, wordt traditiegetrouw ieder jaar een “stadsprins”gekozen die een heel jaar Grootstad Sint Joris vertegenwoordigd.

Onder toezicht van het presidium van Grootstad, zal dan ook de plechtige inauguratie plaatsvinden.

Aan deze festiviteit gaat dan ook een nogal brede organisatie aan de slag. Voor een tweede maal is gekozen om de festiviteiten in het Soesterkwartier uit te voeren, t.w. in de speeltuin Soesterkwartier. Met een capaciteit van zo,n 300 man toch een ruime gelegenheid. De gehele zaal binnen werd daartoe in de kleuren van Grootstad gezet. Gordijnen/lampen/tafeltjes alles in de kleuren paars wit. ( het levert in ieder geval “gekleurde”paarse afbeeldingen op).

Dat de capaciteit van 350 personen ruim gehaald werd werd gedurende de avond zelf wel duidelijk. Na de klok van 20.00 uur kwam er langzaam wat bezoekende carnavalsverenigingen binnen. Gebruikelijk vergezeld van “hun”eigen hofhouding. Een greep uit de bezoekende zuster verenigingen. De Leutbroeken, Narre Knollen, Meerschuimers, Vathorster Lakeien, Carnavalleien, Zotteklappers en de Meerbanken uit Haarlemmermeer en vele anderen. Buiten maakten zij hun opwachting voor hun binnentreden in het tot gala uitmonstering ingerichte presidium.

Al snel raakte voller en voller. Als dan de bekende “kapel”Neuzenvreugde zijn repertoire-boekje open doet gaat het feest echt beginnen. Het wordt polonaise lopen, schuifelen of op de plek staand mee deinen met de muziek.  Tussendoor worden de diverse “hoogheden”aangekondigd.

De grote “beer” op het podium  krijgt een spontane rol toebedeeld, als deze deel uit gaat maken van de dansende Vathorsters. Vertegenwoordigd door Prins Horst den Vierde (de Beer) is onze Hoogheid!!
De zaal is inmiddels gevuld zeg maar met het summum van carnavalsverenigingen uit de provincie of ver daarbuiten.

Het moment van 10.11 uur ( 22.11)  nadert ras en de voorbereidingen voor de plechtigheid zijn waarneembaar. Er worden de bekende “nonnen”waargenomen, de kist met de proclamatie/staf wordt binnen gedragen en de “raad”van Grootstad staat klaar op het podium. Het is aan de stadsprins 2017/18 om uit te zoeken wie van de aanwezige carnavalsverenigingen deze maal de stadsprins levert. Het navragen op het podium geeft niet het gewenste resultaat. Daar waar voorgaande jaren voor een ludieke opkomst was gekozen, hield men het deze maal op de directe methode. Na alle verenigingen te hebben geraadpleegd bleek er één vereniging te zijn die “iets” verborg. De Leutbroeken, hadden de in fleurige kleding gestoken Martijn, de opponent gevonden om de nieuwe stadsprins Joris XLIII te worden.

Een verrassende bekendmaking, gevolgd met luid gejuich en de nodige “alaafjes” van Neuzenvreugde.

Het officiële gedeelte wordt dan in werking gezet. De boerenkiel gaat  uit de de “hofkleding”aan. Ook deze nieuwe outfit, is qua kleur passend bij Grootstad ( paars) . De nieuwe stadsprins wordt vervolgens voorzien van zijn ambtsketting, nieuwe mantel en steek. Met uiteindelijk ook de staf. De prins gaat het niet alleen doen en een bekende man uit de carnavalswereld wordt benoemd als de adjudant van de prins. Met veel plezier nam Henk Renes deze rol op zich. Ook hij werd plechtig geïnstalleerd en voorzien de de nodige versierselen en steek.

 

De nonnen hebben dan de proclamatie van vereniging voorhanden, welke de nieuwe stadsprins na voorlezing moet tekenen. De raad brengt gewoontegetrouw dan een toost uit op de nieuwe prins.

Na al deze plechtigheden, krijgen diverse mensen, waaronder de gezinsleden van de Prins het ereteken van 2019 omgehangen.

Hierna, gaat het gevolg uiteraard voor in de “dance”of te wel de sliert polonaise bleek dermate groot dat er alternatieve route’s werden gekozen.

Het zou een latertje worden. Men kan terugkijken op een succesvolle “inauguratie”van de Stadsprins XLII te Amersfoort.

Verslag Karel van Rooy.

Fotoreportage Karel van Rooy. 

 

Stadsprins Joris XLIII

Wat heb ik toch een leuk leven, ik mag voorzitter zijn van de Leutbroeken, ik heb drie kinderen waar ik veel van houd, dan word ik gevraagd om Stadsprins Joris XLIII te zijn en daarbovenop mag ik ook nog een nieuwe woning betrekken. Mijn jaar kan al niet meer stuk.

De meesten van jullie kennen me als voorzitter van De Leutbroeken, met het jubileum in het verschiet was het dan ook een echt lastige keuze. De samenwerking tussen de twee partijen heeft me doen besluiten de uitdaging aan te gaan. Zo kunnen de Leutbroeken altijd met ons mee gaan naar de feesten en zal ik ook met hen mee gaan. Net zoals de traditie van de afgelopen jaren.

Ik verwacht dit jaar oude vrienden weer te zien, maar daarnaast ook om nieuwe vrienden te maken. Dat maakt de vriendenkring alleen maar groter. Het maakt gezelligheid en creëert een ontspannen sfeer. Het hoogtepunt beleef ik dit jaar aan het einde, op de dolle dinsdag, zal het een knalfeest worden. Alle vrienden die ik dit jaar zie, spreek en maak zal ik waarderen. Er zullen vast wat geintjes worden gemaakt, maar ook dat is carnaval. Ik laat het maar over me heen komen.

Gezelligheid is een van de thema’s dat dit jaar zeker terug zal komen. Het bourgondische deel van het leven, vrienden, feesten en eten, dat maakt voor mij gezelligheid. En dat is wel aan mij
te zien. Ook mijn adjudant heeft die instelling.

Men kan niet om ons heen, twee grote mannen, die zeker aanwezig zullen zijn. Ons motto is dan ook op ons lijf geschreven: “Groots het Carnaval door”.

Met carnavaleske groet, Stadsprins Joris XLIII
(In het dagelijks leven Martijn)

Stadsadjudant Henk

Mijn naam is Henk Renes, lid van de Narre Knollen waar ik de eer had om 2x Prins te mogen zijn. Dit wordt mijn derde seizoen bij Grootstadstad Sint Joris, waar ik eerder al adjudant mocht zijn van Stadsprinses Joris XLI. Ik heb dat als een eer gevoeld en met heel veel plezier gedaan.

Afgelopen seizoen heb ik in de begeleiding van Stadsprins Joris XLII als hof chauffeur mogen meedraaien, daar heb ik heel veel van genoten. Voor dit seizoen ben ik gevraagd om Adjudant te zijn van Stadsprins Joris XLIII, ik heb daar niet lang over hoeven nadenken.

Wij Stadsrpins Joris XLIII, de begeleiding en mijn persoontje wensen iedereen dan ook een heel mooi seizoen toe. Een seizoen waar we jullie vaak en veel hopen te zien bij de op- en uittredens.

Met carnavaleske groet, Adjudant Henk

Alaaf, Alaaf, Alaaf