InNederland worden elke week tientallen overvallen gepleegd, hoofdzakelijk in de grote steden. Daarom roept M. meiden in de leeftijd van 16 tot 20 jaar op om kennis over de daders van overvallen te melden. Ongeveer 60% van deze overvallen wordt gepleegd door jonge daders van 18 tot 22 jaar. De meiden behoren tot dezelfde leeftijdsgroep en delen vaak dezelfde leefwereld. Zij kunnen daardoor over waardevolle informatie beschikken.

Angst om te melden
Je zult maar ongewild iets weten over een overval. Het overkomt sommige meiden. Ze beschikken mogelijk over waardevolle informatie, maar melden dit nu niet uit angst voor de gevolgen. Gezien de ernst van het misdrijf en het feit dat zij zich vaak persoonlijk bedreigd voelen, is een anoniem meldpunt voor hen een veilig vangnet. De campagne speelt in op hun dilemma’s, maakt ze bewust van de gevolgen voor de slachtoffers en spoort hen aan om anoniem te melden.

M. helpt al tegen overvallen
Elke maand bellen 40 mensen naar M. met bruikbare informatie over een overval en worden hiermee maandelijks 9 overvallers aangehouden en 4 zaken opgelost.* De helft van de zaken heeft betrekking op de vijf grote steden. Begin juli werd mede dankzij twee M.-tips een 20-jarige man uit Breda aangehouden in verband met een brute overval op een bejaarde man. Ook een 18- en 19-jarige Gouwenaar werden veroordeeld voor een overval op de Primera, waarbij twee medewerkers ernstig werden bedreigd en gekneveld. Sinds de start van M. in 2002 werden al 328 overvallers opgepakt.

* Resultaten op basis van 37% terugkoppeling over de meldingen uit 2010.

Bron: M