Afgelopen zondag 5 februari waren gratis optredens te bezoeken van lokale podiumkunstenaars in 1050 huiskamers verspreid over het hele land, waaronder hier in Amersfoort. Gluren bij de Buren, een landelijk amateurkunstenfestival dat drempels voor ontmoeting verlaagt en talentontwikkeling stimuleert, vond in 2023 eindelijk weer in de winter plaats .

In 101 huiskamers traden lokale podiumkunstenaars op vanaf het vloerkleed, tussen de kamerplanten. Bezoekers zochten huiselijke knusheid, en verwarmden zich met een kopje koffie of thee, zelfgebakken koekjes en creatieve performances.
Naast huiskamers hebben ook buurthuizen, zorgwoningen en jongerencentra hun deuren geopend en een bühne gecreëerd voor lokaal talent. Bij Kruiskamp traden Paljas en het Plak improvisatietheater op en bij Philadelphia zorg bracht de HazyBirds Project wijkgenoten bij elkaar.
Programmamaker Yasser ‘Ik heb ontzettend genoten. Het is jammer dat ik mezelf niet kon klonen zodat ik overal bij kon zijn. Van loepzuivere a capella in een overvolle woonkamer tot het bekijken van een improvisatietheater aan de Appelmarkt. Bij zowel de bezoekers, hosts en artiesten was een grote glimlach te zien. Nu al zin in de volgende editie!’
Na de Wintereditie gaat de organisatie alweer aan de slag met de zomereditie van Gluren bij de Buren. Deze editie vindt plaats op 2 juli 2023 in Amersfoort, Arnhem, Breda, Den Bosch, Deventer, Doetinchem, Dordrecht, Harderwijk, Hengelo, Huissen, Leusden, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Venlo, Wageningen, Woerden, Zaanstad, Zutphen en Zwolle. De aanmeldingen voor de Zomereditie openen half maart.
Gluren bij de Buren is een initiatief van Stichting de Bühne en wordt in Amersfoort in samenwerking met Scholen in de Kunst georganiseerd en met verdere dank aan van Hell makelaars.