dsc_3999Zaterdag 10 september 12.45 uur. Het Eemplein en “aan”de Eem is volgebouwd met allerlei Verenigingspresentaties.

Wat onmiddellijk de aandacht trok, was het oefenen van een groepje meiden op de zij-oprit van het Eemplein. Danspassen en het liften van een danseres werd geoefend. Gewoon een kwestie van tellen en dan gooi je iemand de lucht in. Knap dat je dan in een spagaat weer wordt opgevangen. csc_4119De meiden van “DCA”(dance Centre Amersfoort Zumba), waren klaar om later een demonstratie te geven op het plein zelf. Wel aan “Dance”groepen geen gebrek. Moving Star, was met een paar groepen ter plaatse en het waren spetterende optredens. Zeker mede door de perfecte aankleding van de groepen. Een groot publiek bleef dan ook staan bij deze optredens. Wat rustiger was het boven op het plein, alwaar een dansvloer was gelegd. Een Argentijns uitgedost danspaar demonstreerde de Tango.( Fuego Lente).  Een schril contrast met de hiphop stijl elders langs de Eem, maar niet minder fraai.

dsc_3992Vanaf de overzijde waren de Harmonieklanken hoorbaar van “de Bernard” een grote muziekvereniging uit Amersfoort. Het jeugdige harmonieorkest speelde een madley van “This is Love” waaronder de versie van “Out off Africa”. Eenmaal over de brug volgde een ‘Show “optreden. Het hele plein werd hiervoor dan ook optimaal benut.

Kleinschaliger kan ook, als de bekende “Frans”met zijn dikke trom ( waar speelt hij niet),  de maat gaat slaan en een 3 tal dames met “Tap”dansschoenen aan een paar dsc_4028Ierse muziekstukken al “tappend”vertolken. Een zeer leuk optreden. Diverse dansgroepen uit het Amersfoortse laten zien wat er allemaal is ingestudeerd, hetgeen, zeker gezien ( herhaling) de aankleding een mooi geheel geeft.

Diverse Showbands waren met een “stand”aanwezig, waarbij ledenwerf flyers/ acties werden uitgedeeld. Of alle vragen werden beantwoord aan geïnteresseerden.

Toneelgezelschap Thalia speelde “Hamlet”

dsc_3960Ook de  sport, had zich genesteld aan de Eemzijde. De met florijnen gewapende mannen, of waren het degens, deden een wedstrijd “wie het eerst lek is, verliest”. Naar het zich aan liet zijn, werd er volgens de “schermregels”gespeeld, maar treffers waren er wel zeker te zien.Schermvereniging Vivas was “scherp”aanwezig.  De schaatssport was zeker ook niet vergeten en met 26 graden op je bol, schaatsen op een gladde plank is natuurlijk een leuke bezigheid. Speciale “sloffen”zorgde voor de nodige gladheid onder de voeten. Je jonge onderzoekers hadden een kraam met een berg techniek en toonde hun demonstratie model van een staaltje huisvlijt.Een boxclub naast de aqua duikvereniging, Ze waren er allemaal.

dsc_3973Inmiddels draaide het kunstwerk zijn draaiende bewegingen, met in het midden een man, die het kennelijk allemaal teveel was geworden. In diepe slaap, draaide de het wiel vrolijk om hem heen.

Ook KaDe en andere kunstzinnige vormen waren vertegenwoordigd met hun uitstalling van kunstwerken en/of proza. Scholen der Kunst, presenteerde zich met diverse folders en flyers, wat er allemaal te doen was in het Eemhuis.

Her en der vlogen kegelvormige ballen in het rond, maar dat was de presentatie van de American Foodball club.

Een ook aan de denksport was gedacht. De bridgeclub had snelle handen en langs de Eem werd er geschaakt, dan wel “gedamd”.

dsc_4091En gezelligheid kent geen limiet, als je al die fleurig verklede personen rond ziet huppelen.

Die ook aan het huppelen waren, was toch wel een ondeugende vereniging. De Voice Box namelijk.  De in een “andere”kledij gestoken heren en vrouwen bevonden zich her en der tussen het publiek. Een beetje Charles Dickensstijl. Hoepelrokken en hogehoeden. Een aantal leden van de Voice Box ( zangkoor) werd wat balorig. Het bellenblazen werd een soort “bellen”race, terwijl anderen weer andere “ondeugende”dingen deden. Ach maar dat dsc_0816is de charme van de Voice Box. Een zangkoor met vele gedaantes. In case nu een muzikaal fraai optreden, waarbij muziek keuze en kleding, dan wel het toneelspel van de leden een prachtige voorstelling veroorzaken. Het publiek wat dit massaal  volgde, kon het zeker waarderen. Een foutje met het rad van fortuin, was natuurlijk ingecalculeerd . Er waren namelijk lootjes verstrekt met het nummer 6, dan wel omgekeerd 9. Uiteraard viel de hoofdprijs op nummer 6/9 en een groot aantal mensen meldden zich voor de 1e prijs. Die was, vooraan staan bij het verdere optreden en dat was zeker de moeite waard. Alleen al de mimiek en afleesbare “lol”van de koorleden, maakt het extra boeiend..

dsc_3890 dsc_3882-001dsc_3867

Eemplein Verenigingsmarkt een zeer welkom evenement.

Verenigingenmarkt: zing, sport, dans en beweeg, doe mee!
Amersfoortse verenigingen op het gebied van sport, hobby, kunst en muziek presenteren zich van 10.00 tot 16.00 uur op het Eemplein in Amersfoort. Slenter gezellig langs de verschillende kraampjes en laat je informeren en inspireren. Er zijn muzikale optredens van een showband, zangkoren en dansoptredens. Er worden demonstraties gegeven en uiteraard kun je ook zelf meedoen! Wat dacht je bijvoorbeeld van een potje American Football , baseball, jeu de boules of badminton? Of ga kijken bij een spectaculaire demonstratie inline skaten!

\

Verslag en uitgebreide fotoreportage Karel van Rooy.