DSC_5184Donderdag 25 februari, Jongens in sportkledij komen de bibliotheek uit. Die hebben vast niet gelezen. Op het Eemplein voor de bibliotheek gaat een soort Bootcamp-activiteit beginnen. En natuurlijk wordt er begonnen met een warming-up. Rekken en strekken, bukken en springen, knieën hoog, armen in de lucht. Een arm naar beneden, andere arm omhoog. Even springen terwijl de knieën zo goed mogelijk geboden moeten worden. De opwarming was zeker nodig op deze dag om niet aan verkrampte spieren te komen.

Bloed serieus werd er meegedaan. DSC_5171Al was het plein kletsnat van de kort ervoor gevallen en inmiddels gesmolten sneeuw, er werden toch ook nog opdruk-oefeningen gedaan. Na de opdruk-oefeningen ging het team er hardlopend vandoor, waarbij u verslaggever het nakijken had. Hardlopen en foto’s maken gaat nu eenmaal niet goed samen.

DSC_5206De bibliotheek in, op naar de vierde verdieping want daar zouden meer activiteiten zijn voor de “mannen in wording” ofwel: 4Boyz Only. Daar aangekomen hing op een van de deuren een briefje met tijdstippen en wat er gedaan werd. Boksen stond als eerste genoemd. Op zoek  naar de ruimte waar het boksen werd geoefend. Op zoek naar schoenen paren in de gang, dat hielp. De ruimte gevonden waar 8 jongens onder deskundige begeleiding van een geoefende bokser de basisstoten uitgelegd kregen.

DSC_5218Een stoot naar voren met gestrekte arm, doe je met de knokkels horizontaal ter bescherming van je eigen lijf en leden. Hou je namelijk je knokkels verticaal dan loop je het risico op een stevige schouder blessure. Bovendien als je het op de goede manier doet, is je kin beschermd door je schouder, zo vertelde de lesgever. En er werd keigoed geluisterd, serieus waren de jongens tot en met. Geen grappen, zelfs nauwelijks een glimlach. Dit was inspanning, waaraan ontspanning zeker nog niet te bespeuren viel.

De linkerhoek, de rechterhoek, en daarna deDSC_5358 uppercut links en – rechts werden eerst een voor een geoefend. Na deze oefeningen werd een en ander in serie geoefend, en pas daarna kwamen de bokshandschoenen eraan te pas. En nam de bokser de hoedanigheid aan van oefenmateriaal “boksbal”. Hierna is er vast nog gespard.

4Boyz Only had duidelijk een andere sfeer dan bij Only Girlz Allowed. Niet beter en niet slechter, maar duidelijk anders. Het verschil tussen training (discipline) en (willen) leren was bijna voelbaar. Misschien heeft dat iets met Mars en Venus te maken? Of misschien lag het aan het aan het verschil in jaargetijde?

DSC_5207De ruimte waar Street-Art gecreëerd werd was niet op het gehoor te vinden. In een van de ruimtes van Scholen in de Kunst, was het muisstil. Heel geconcentreerd werden er kunstwerken ontworpen en gemaakt. De een heel creatief met gereedschap, een ander op cartoon-achtige wijze, en weer anderen wat strakker of juist ronder. Bij het zien van de creatie met gereedschap leek er een verwijzing in zichtbaar naar een ander aankomend evenement, te weten: de Passion. DSC_5380

Gezien de activiteiten, en de serieuze wijze waarop de mannen eraan deelnamen, was het een zeer geslaagd evenement, en voor herhaling zeker vatbaar!. Met dank aan SRO voor de organisatie!

Verslag en fotoreportage: Nel Groenendijk