DSC_5884In het licht van de vakantieweek en de daarbij behorende activiteiten voor de jeugd, werd het tijd voor een muzikale omlijsting ter verhoging van de feestvreugde.

Vandaag donderdag 25 februari stond dan, voor wat betreft jongerencentrum de Reset, in het teken van muziekinstrumenten. Maar dan wel met de volgende handicap, je moest ze zelf maken.

Een groot gedeelte van de “streetdance”deelnemers van een dag terug, meldde zich vandaag voor de uiterst moeilijke taak om een percussie instrument te maken.

Al vroeg in de morgen werd de RESET in gereedheid gebracht .  Men neme een leerkracht slagwerk DSC_5848genaamd Bastiaan Borsten uit het Soesterkwartier. Een tot smalle latjes verzaagde MDF plaat, wat modelbouw hout, lijm en ducktape en zie daar de ingrediënten om een slaginstrument te maken.

Zo gezegd zo gedaan. Rond 10.30 uur stroomden de creatieve muzikanten binnen, vergezeld van moeders die dan ook gelijk mee mochten doen met het fabricageproces. Een eenmalige uitleg van Bastiaan over de doelstelling van die dag en wijzend op de stapel latjes ging men aan de slag.DSC_5755

18 latjes per te maken “bongo”, 1 vierkant stukje verlijmd plaatwerk ,  plakband en houtlijm, aan de slag.

De tips en trucs waren snel aangeleerd. De 18 latjes op rij leggen, plakband er over en er een cilinder van maken. Maar eerst even de groeven voorzien van houtlijm. En niet alleen de groeven werden voorzien van houtlijm, je weet maar nooit tenslotte.

DSC_5829En als alles in een cilinder is vastgelijmd wordt het tijd om er een deksel op ge zetten. Dus het vierkante plaatje, aftekenen en uitzagen om een passende deksel te maken.  Kopspijkertjes en lijm deden de rest. En als alles droog is en vast zit het plakband verwijderen. Maar dan komt de afwerking. Om de juiste diepgang in je bongo te krijgen, moetje schuren en schuren. Randen vijlen en weer schuren.

DSC_5779In de middag kwamen de kinderen terug voor de  finishing touch van hun inmiddels gekoesterde instrument. Nog maar eens schuren en de klankkleur testen.  Terwijl er nog door moeders, aan nabestelling werd gedaan, wilden de deelnemers maar een ding, muziek maken.

Dus een gezamenlijk optreden van de Percussie groep Bongo Reset’s werd gearrangeerd . In een “carë” vorm gezeten werd het spannend. Bastiaan deelde een paar raken klappen uit, (op zijn eigen Bongo) met de bedoeling dat iedereen met een gelijkwaardig instrument, dit na zou doen.

DSC_5877Het werkte, na nog een klein voorbeeld, speelden de percussie groep voor deze gelegenheid het bekende slagwerknummer  ” The Reset Rhythm & Blues” een prachtige en samen gespeeld nummer.  En wat hadden ze er een plezier in. Een prachtige activiteit die om 10.30 begon en om 14.45 uur met een slagwerkconcert werd beëindigd.

Enige discussie ontstond, toen bleek dat er meer kinderen waren dan gemaakte instrumenten, naar verluid is dat opgelost.

Met dank aan Bastiaan Borsten, Trijnie en Sjaak ( Welzin) en natuurlijk de helpende handen van de aanwezige moeders.

Verslag en fotoreportage: Karel van Rooy.

DSC_5822 DSC_5826 _DSC6095