Ingrediënten voor ongeveer 3 liter soep (6-12 personen)
500 gram spliterwten
1 stuk hamschijf (met bot dus) van 500 gram, spareribs, of twee varkenspootjes
100 gram ontbijtspek of zuurkoolspek aan één stuk, liefst met zwoerd
1 rookworst
2 flinke uien
1 winterwortel
 
2 preien
1 knolselderie
2 aardappelen
1 bos bladselderie
peper en zout naar smaak
2 liter water om te beginnen
brood en eventueel katenspek in plakjes

Bereiding
Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. Ze hoeven niet te weken. Breng ruim water aan de kook, doe de erwten erin, met hamschijf en spek. Breng opnieuw aan de kook, schuim af. Blijft het kookvocht erg troebel, schep dan eventueel na enkele minuten vlees en erwten uit de pan, en zet opnieuw op met schoon water. De rookworst gaat nog niet in de pan.
Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken bereid je de groenten voor: snijd de schil van de knolselderie, schil de aardappelen, en snijd knolselderie en aardappelen in blokjes.Schil of schrap de winterwortel schoon, halveer hem in de lengte en snijd de halve wortels in plakjes (je krijgt dus halve cirkels). Snijd de preien in de lengte kruiselings in zodat je kwasten krijgt. Spoel die schoon onder de kraan, laat uitlekken, en snijd in stukken van ongeveer een halve centimeter. Schil de uien en snipper ze grof.
Doe de schoongemaakte groenten in de pan, en verhit op laag vuur totdat de erwten gaar zijn (anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stukkoken). Haal het vlees uit de pan, verwijder botten of botjes en eventueel kraakbeen, en snijd het fijn. Haal het zwoerd van het spek als dat eraan zit, snijd het spek in blokjes. Doe het vlees terug in de pan. Was de bladselderie, knip de blaadjes grof met een schaar.Op het laatst wordt de rookworst in de erwtensoep verwarmd (een kwartiertje), en gaat de bladselderie erdoor. Proef, maak op smaak af met peper en zout.
De erwtensoep is nu nog niet dik. Zet het vuur uit, en laat de soep staan tot de volgende dag. Op dit punt kun je de soep -eenmaal afgekoeld- in porties invriezen. Als je in porties gaat invriezen kun je de rookworst bij het opwarmen in de soep doen, of je moet erop letten dat de stukken worst eerlijk over de porties zijn verdeeld!
Hoe je een grote pan soep snel kunt laten afkoelen lees je hier

Het opwarmen van de soep
Als je een grote hoeveelheid wilt serveren kun je de erwtensoep het beste op een niet te hoog vuur verwarmen terwijl je regelmatig roert, anders krijg je een dikke verbrande zwarte koek op de bodem van je pan. Wil je kleinere hoeveelheden verwarmen, dan kun je ook de magnetron gebruiken.  Een andere mogelijkheid is de pan, die wel ovenvaste handgrepen moet hebben, in de oven te zetten op ongeveer 120 grC. Maar ook dan moet je regelmatig roeren.

Serveren
Snijd de rookworst in plakjes, en verdeel over de soepkommen, of roer door de soep. Geef brood bij erwtensoep. Oudere kookboeken (uit de negentiende eeuw) hebben het over geroosterd witbrood, meer recente over roggebrood, al dan niet met katenspek belegd. Gewoon stokbrood kan ook.

Bron: www.coquinaria.nl