Donderdagavond 4 April, De deuren van de Verkeerstuin stonden uitnodigend open voor de feestgangers, want 10 jaar is het vieren waard. In de “kantine”, ruimte bovenin de Verkeerstuin, waren rond zes uur nog maar een man/vrouw of 15.

Een lange tafel, met daarop schalen eten, stond klaar. Terwijl de gasten kennis maakte met elkaar/ elkaar begroeten onder het genot van een drankje. Geleidelijk aan kwamen er meer mensen binnen gedruppeld – huppelend de trap op, vond men kennelijk geen goed idee, althans – deed niemand.

“Zien eten doet eten”, bleek ook nu weer het geval. En ja, duurzaam en dus vegetarisch eten. Een knap staaltje voor/ van “Gyros” het Griekse restaurant aan de Noordewierweg. (Grieks eten heeft doorgaans veel vlees in de gerechten.) De kans dat er vaker vegetarische gerechten gevraagd gaan worden, is hierdoor wel groter geworden voor Gyros. Het smaakte goed, zo liet men duidelijk weten met een stevig “applaus voor Gyros”.

Na het eten was er nog even tijd voor een kopje koffie/thee of ander drinken en werd er voerder ontmoet en begroet. En ging een duurzame “afwasmachine” aan het werk

Even koste het wat moeite om iedereen stil te krijgen maar na een – immitator onder de aanwezigen – van de “Chairman of the House” met de bijhorende bekende roep “Orde, Orde”. Begreep iedereen, glimlachend “koppen dicht”.

Fokke de Jong begon met iedereen Welkom te heetten, om daarna verder te gaan met “hoe het begon”. Eerst over de actie van Joke Sickmann voor behoud van de oude Industrie panden (inmiddels Monumentale panden), die daarmee “beschermvrouwe” is geworden van de Wagenwerkplaats.

Onder de aanwezigen ook de mannen van het eerste uur “Duurzaam Soesterkwartier”: Willem Hamels en Henry de Gooijer.

Willem Hamels vertelde hoe het begon als “zonder geldzaken” – Denktank/ Aanjager/ Ideeënbank. Ideeën werden geopperd, werkgroepen samengesteld – en zo groeiden er meer “poten” die vervolgens – op eigen kracht verder gingen zodra er geld in beeld kwam. Eigenlijk is daarmee Duurzaam SK een soort van  geworden van de verschillende groepen. Inmiddels vormt een groep van ongeveer 50 mensen de “harde kern”, daarnaast zijn er nog ongeveer 200 mensen in

De werkgroepen/ ondernemingen die hun ontstaan vonden in Duurzaam SK weten – het zijn er veel – vind u (klik) hier.

De verschillende duurzame successen en uitdagingen werden benoemd, zoals het “Soesterhof” waarin verschuivingen waren zowel binnen de groep als met deelnemende woningcorporaties. Dit laatste vanwege dat de mensen die in het project bezig zijn, ook een visie hebben: er moet een goede mix zijn van sociale huur en koopwoningen om ook een gemengde buurt te kunnen ontwikkelen.

Er zijn nog plaatsen voor mannen in de sociale huurwoningen want een goede mix moet wel echt een goede mix zijn, nu is er een “tekort” aan mannen. Interesse aanmelden om mee te doen kan hier

Daarbij zorgde ook NS dat er vertraging kwam in het geheel, omdat “parkeerplaats” – opstelsporen – nodig werd voor nieuwe treinstellen. Hierdoormoest er weer een verschuiving naar nieuw stuk grond, waarvan dan ook weer onderzocht moet worden of er NGE (niet gesprongen explosieven) liggen, om vervolgens de bodem gereinigd te kunnen krijgen.

Tussendoor waren een paar meegenomen kinderen aan het spelen op het onderliggende verkeer-terrein. Iets dat soms het nadelig effect had van spoorwegovergang geluid, of net iets minder goed gesmeerde voertuigen. De kids hadden daar dan weer geen last van.

Nu nog even de erfgrens duidelijk zien te krijgen, en eventuele geschillen daarover oplossen en dan kan…..hopelijk toch echt begonnen worden met de bouw. Het heeft wat voeten in de – nu nog vervuilde – aarde maar de mensen verbonden in de Soesterhof blijven er voor gaan.

De Wethouder, Astrid Janssen, kreeg de vraag: “Mag ik u het woord geven”, waarop ze gelijk reageerde “Gaan we nu ineens “U-wen”? Een lachsalvo volgde, in de zaal. Intens luisterend publiek, ook omdat de aanwezige microfoon en versterker niet de gewenste sterkte leverde, naar wat er gezegd werd.

Astrid prees Duurzaam Soesterkwartier om de activiteiten en initiatieven, waardoor ook Duuraam Soesterkwartier de toon zet voor -, en in andere wijken. (Wij, Soesterkwartier bewoners, zijn ook van oudsher een “werk-volk-wijk”. Red.) Fijn dat er mensen zo positief gedreven meedenken en meewerken richting de Energie Transitie.

Astrid had bij de gemeente gevraagd of er ook ruimte was om een cadeau mee te nemen. Daarop werd geantwoord (citaat Astrid): De tijd dat je bij het feest bent is het cadeautje. Er valt niets op af te dingen dat dit ook een duurzame manier van kijken/ handelen is.  Echter had ze toch een aardigheidje meegebracht, waarvan iets doet vermoeden dat het wellicht met Koningsdag te maken heeft?! Astrid sloot haar “speech” hiermee af. Kennelijk zag van “naar drinken smachten”, blikken.

De pauze werd ook nu weer gebruikt om bij te praten, te sparren, nieuwe mensen te ontmoeten en te netwerken onder het genot van een drankje. Ook de Pauze werd afgesloten met het inmiddels bekende “Logo”, van de Brexit: Orde, orde!

Een korte presentatie in verband met toekomstig aardgasvrij Soesterkwartier, met daarna de vraag om groepjes te vormen en met elkaar – “een paar kopjes koffie te drinken” – om de volgende vragen te kunnen beantwoorden:

Aardgasvrij Soesterkwartier

Welke Kansen zie je?

Welke zorgen heb je?

Stel je straat gaat open in 2025 (gasnet wordt verwijdert) en je huis moet klaar zijn voor een nieuwe warmtevoorziening.

 – Wat zou je dan dit jaar al gaan doen?

– Wat heb je daarvoor nodig?

– Waar heb je dan nu behoefte aan?

Er werd druk over gesproken, deels ook nieuwe informatie uitgewisseld maar ook veel opgeschreven. Een en ander wordt gebundeld om vervolgens rekening mee te kunnen houden/ zorgen weg te nemen/ te kijken hoe anders of beter geïnformeerd kan worden/ te onderzoeken op bereikbaarheid, haalbaarheid en uitvoerbaarheid. Gewone inwoners die zich beraden om straks te kunnen komen met: goed voorbereide, onderzochte en uitgedachte plannen zonder belast te zijn met de kennis van experts, en daarmee met een ruime blik kunnen kijken.

Ook hierna was er een korte Pauze voordat het gezelschap aan de leerzame en ontspannende PubQuiz zou beginnen, de hoofdprijs, zo ving u verslaggever de trap naar beneden volgend nog even op: “levenslang lidmaatschap van Duurzaam Soesterkwartier”

Een goede sfeer, luisterende oren, veel ideeën, gedeelde zorgen en humor was er op dit feestje, waarmee een eerste – al is het een andere – “Energie Transitie” plaatsvond.

Verslag en ruime foto-sfeerimpressie: Nel Groenendijk