DierenPark Amersfoort Wildlife Fund heeft in het jaar 2022 een groot succes geboekt door een recordbedrag te schenken aan natuurbeschermingsprojecten. De stichting heeft 150.000 euro geschonken aan meer dan twintig wereldwijde projecten. Niet eerder was de opbrengst van donaties voor het Wildlife Fund zo hoog. “Met dit mooie bedrag draagt de stichting ook dit jaar weer een steentje bij aan natuurbescherming. DierenPark Amersfoort Wildlife Fund heeft het doel om de natuur, en in het bijzonder bedreigde diersoorten, te beschermen”, vertelt Elise van Schaik, projectmedewerker van het Wildlife Fund.

 

De opbrengst van de donaties wordt verdeeld onder geselecteerde organisaties die een steunaanvraag indienen. “Wij steunen projecten die een investering zijn op lange termijn. Educatie en het betrekken van de lokale bevolking bij de projecten vindt het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund essentieel om het resultaat van deze projecten tot een succes te maken”, legt Elise uit. International Rhino Foundation is een van de natuurorganisaties die het afgelopen jaar steun ontving. Mede dankzij deze steun zijn er tien Indische neushoorns verplaatst naar Manas National Park om de gezonde populatie in stand te houden. Een ander project wordt geleid door The Aspinall Foundation in Indonesië. Deze stichting bouwt, mede met hulp van donaties van het Wildlife Fund, een opvanglocatie voor siamangs. “Wij zijn slechts een kleine schakel binnen een groot geheel”, vertelt Elise. “Het is aan de lokale organisaties te danken dat deze natuurbeschermingsprojecten van de grond komen en successen boeken.”

 

Er staan meer dan 26.000 diersoorten op de rode lijst van het IUCN, The International Union for Conservation of Nature. “Sinds 2003 zet het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund zich in voor de bescherming van bedreigde dieren en hun leefomgeving. Met elke euro waar wij natuurbeschermingsprojecten mee kunnen steunen, zijn wij blij”, vertelt Elise. Mede dankzij de Vriendenloterij en donaties van bezoekers van DierenPark Amersfoort aan het Wildlife Fund heeft de stichting het afgelopen jaar 150.000 euro kunnen uitgeven. Bezoekers kunnen zelf hun steentje bijdragen door statiegeldflesjes, oude telefoons of cardridges in te leveren in DierenPark Amersfoort. Ook kunnen bezoekers deelnemen aan betaalde rondleidingen in het park of een rechtstreekse donatie schenken. 2022 stond in teken van de eikelmuis, het meest bedreigde knaagdier van Nederland. Komend jaar komt het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund in actie om het leefgebied van de luiaard te beschermen door de bomenkap in Colombia tegen te gaan.