© Rachel van Kommer

Demonstratie voor Lili en Howick in Den Haag: ‘Ze zijn al thuis’

Zo’n tweehonderd man heeft vanmiddag bij de Hofvijver in Den Haag gedemonstreerd tegen de uitzetting van de Amersfoortse asielkinderen Lili (12) en Howick (13) naar Armenië. Zij moeten uiterlijk zaterdag Nederland verlaten.

Het is een bloody shame dat we hier moeten staan

Jesse Klaver

Vrienden en klasgenoten van Lili en Howick van basisschool van ‘t Anker in Amersfoort ook aanwezig bij de emotionele bijeenkomst. ,,Ze zijn al thuis!”, scandeerden de betogers.

Harald, een vriendje van Howick, riep Harbers op tot coulance en zei dat Howick ‘even Nederlands’ is als hij. Andere sprekers, onder wie cabaretier Vincent Bijlo, droegen dezelfde boodschap uit. Diverse Kamerleden woonden de demonstratie bij, onder wie Jesse Klaver (GroenLinks), Attje Kuiken (PvdA) en Jasper van Dijk (SP).

Petitie

Aan de politici, waaronder GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik, werd een petitie aangeboden met ruim 30.000 handtekeningen tegen de uitzetting.

,,Het is een bloody shame dat we hier moeten staan”, sprak GroenLinks-leider Jesse Klaver tegen de actievoerders. ,,Lili en Howick hadden hier eergisteren al moeten blijven. Het zijn onze kinderen.”

De actie is georganiseerd door Defence for Children. Daarmee wil de organisatie ‘een krachtig signaal sturen naar staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers, die zijn zogenoemde discretionaire bevoegdheid kan inzetten om uitzetting van de kinderen naar Armenië te voorkomen.

Daarnaast is de bijeenkomst bedoeld om de kinderen een hart onder de riem te steken, zegt een woordvoerster.

Geen school

De uitzetting van Lili en Howick lijkt op losse schroeven te komen, nu hun moeder geen nog geen school heeft gevonden in Jerevan. De kinderen spreken zelf geen Armeens, en Engelse lessen is weer geen optie aan de kant van diverse scholen die zijn benaderd. Een geschikte school was voor de Raad voor de Kinderbescherming een voorwaarde voor het vertrek.

Volgens Elsbeth Faber, woordvoerder van voogdij-instelling Nidos zijn zij op dit moment nog druk aan het zoeken naar een school voor de kinderen. Het is nog niet duidelijk of dat gaat lukken. ,,We zijn er druk mee bezig om in Armenië alles te regelen en zijn nu in gesprek met diverse scholen. We moeten morgen (vrijdag red.) even kijken wat de uitkomsten zijn en of er een school voor de kinderen.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid kan niet bevestigen dat er geen school is gevonden, maar zegt wel zorgvuldig te werk te gaan. Of het ontbreken van een geschikte school nog kan betekenen dat de uitzetting niet doorgaat, wil het ministerie niet zeggen.

Bron Algemeen Dagblad 6 september 2018