Soesterkwartier 18 mei 2018. “Klaas is wat nerveus, de man op leeftijd, blijft staan, hij wil niet gaan zitten.  Wat weemoedig kijkt hij naar Joop, een  kennis,die op een computer een muziek herkenning’s-quiz speelt. Niets voor Klaas en hij trekt zijn jas aan.  Maar de omgeving is anders dan hij gewend is. De gang is anders en er lopen vreemde mensen rond. Onwennig loopt hij te zoeken.

De computer mijnheer ( Joop), vindt dat Klaas maar ergens anders moet gaan staan. Concentratie voor deze quiz is noodzakelijk. Een stem uit de elektronica laat melodieën horen ( van vroeger). Op het scherm verschijnen 2 antwoorden,de keuze is aan hem de juiste melodie te kiezen.Tot nu toe heeft hij alles goed.

Een knutselende dame, wordt voorgeteld. Ze is “bereisd”zoals dat heet en gaat spontaan haar reizen naar verre oorden vertellen. In geur en kleur zeg maar,wordt over Rusland en andere landen het nodige aan de man gebracht. Katrien hoort het gelaten aan, deze 92 jaar jonge deerne is nog vlot ter been en met een goede gezondheid gaat het uitstekend met haar.

Ogenschijnlijk allemaal “normale” mensen. Maar er is een gemeenschappelijke reden dat ze nu bij elkaar zijn. Ze hebben allen een vorm van Dementie, zijn nog zelfstandig thuis,maar soms letterlijk en figuurlijk de weg kwijt.

Sinds enige tijd, is in de Nieuwe Sleutel, wijkcentrum aan de Noordewierweg het een en ander veranderd/aangepast. Zo is de “gele”vergaderzaal omgebouwd tot een klassieke huiskamer. Herkenbare meubels voor senioren.  Zelfgemaakt “kunst”aan de muur en eettafels waar inderdaad aan gegeten wordt.  In een leunstoel ligt een stapel wasgoed, het moet nog opgevouwen worden.

King Arthur Groep.

In het Gooi en Utrecht en nu ook in Amersfoort, is de King Arthurgroep actief. Deze houden zich bezig met het “thuis”begeleiden van dementerende mensen. Deze mensen worden door vrijwilligers begeleid bij- en in het dagelijkse leven. In de Nieuwe Sleutel, is na de bestuurswisseling een andere wind gaan waaien. Conny Swart en dochter  Samantha waren al ZZP’r bij de King Arthurgroep en kregen de kans om in de Nieuwe Sleutel een “huiskamer”te creëren waar mensen met een dementie probleem worden opgevangen.  Er wordt actief met deze mensen gewerkt, zodat het geheugen wat getraind blijft.

Zo zal Katrien, die elke keer herhaald, dat enige verbastering met Ka’tje uit den boze is, krijgt van Conny de vraag of ze even wil helpen met het wasgoed.  En onder het motto “geef maar hier, ik doe het wel” gaat Katrien gezwind aan de slag met het opvouwen van handdoeken, zoals dat in haar geheugen gegrift staat. Klaas is inmiddels toch buiten beland, maar er is een vrijwilligster bij. Joop die ook buiten staat, zucht, “lastig die Klaas”. Desgevraagd hoe oud Joop nu is, moet het antwoord verschuldigd blijven. Na enige tijd merkt hij op, dat hij 84 is en de oorlog heeft meegemaakt. De verhalen van bombardementen bij Soesterberg volgen nu in rap tempo.

De eettafels zijn inmiddels gedekt en Joop neemt al vast plaats. Het bestek ligt op sommige plaatsen op de juiste plaats. Bij Joop liggen vork en mes, links van hem. Na enige tijd, waarbij hij wisselend het bestek oppakt, komt hij toch tot de conclusie, het hoort rechts.

In de keuken,is de “keukenprinses” klaar met de creatie van kip en rijst. De gezamenlijke maaltijd gaat zo beginnen. Een 10 tal mensen geniet van de maaltijd, herinneringen gaan over en weer.

Een prachtig initiatief wordt hier, uit naam van de King Arthurgroep, ten uitvoer gebracht. Conny Swart hierover.” Het is zo mooi en goed om deze mensen, bij kleine en of grotere dingen te helpen. Ze zijn nu nog zelfstandig en het is goed te merken, dat door deze aandacht en hulp, ze langer actief blijven. Het is fantastisch om te doen.

Klaas heeft ook een keuze gemaakt, zijn jas uitgedaan om plaats te nemen aan de tafel. Katrien haar wasgoed ligt keurig gevouwen op een stapel en kan zo de kast weer in.

Opmerking redactie: de namen zijn gefingeerd.

De Nieuwe Sleutel, heeft op zich een hoop aanpassingen gemaakt. De uitstraling binnen is “anders”geworden. Het huiskamer effect van genoemde zaal, is duidelijk merkbaar. Het aantal activiteiten neemt gestaag toe. Groepering melden zich inmiddels voor een vaste tijd/plek.

Een nieuw bestuur, zal binnenkort de ingezette weg “bestuurlijk”gaan uitvoeren.

Tot dan is er een duidelijke stem hoorbaar van een gerenommeerde Butterfly, ex Mon Papillon hoorbaar. Conny hij gaat lekker.

Verslag Karel van Rooy

Foto Impressie klik hier.