unnamed (8)25 april 2016. Op 15 maart begon de nieuwe kookcursus voor de “mini keuken prinsessen “, of te wel de jonge kinderen die graag super cheffie wilden worden.  Wel daar moet je wat voor doen en over hebben. Een aantal weken werd er flink gestudeerd op wat er allemaal komt kijken om een “smakelijke”edoch voedzame maaltijd te maken.

Onder leiding van “meester”chef Hester kregen de cheffies op diverse punten les in  het gebruik van de “gereedschappen”zoals messen en soorten  potten en pannen, maar zeer zeker op het voedingspatroon en de vele manieren om een gezonde maaltijd te maken.

IMG_20160425_155736Of het nu stampot is of een 4 gangen menu, ze moesten er allemaal door heen bijten.  De cursus die begon met 10 deelnemers zou vandaag 25 april 2016 examen doen om het felbegeerde certificaat van “supecheffie” te ontvangen.

Mogelijk door de voorjaarsvakantie kwamen er slechts 4 deelnemers voor de “proeve”van bekwaamheid.

Hester, geflankeerd en geassisteerd door Erika ontvingen de “Koks”in spe, te weten Donna, Ammy, Anqeline en Prissella.  Sjaak van de Kinderwijkraad hield het nodige toezicht en hielp daar waar mogelijk.

IMG_20160425_160105Er was een gevarieerd examen bedacht, waarbij geheel vanuit de natuurlijke producten, netjes gevulde en gezonde hapjes gemaakt  moesten worden. Op tafel de volgende ingrediënten . Bladerdeeg ( wraps) , komkommer, salami, vleeswaren,kaas diverse soorten pesto, kruiden, honing en meerdere potjes met smeer-achtige substanties.

De opdracht: maak voor je ouders, die straks komen, kleine gevulde “wraps” zowel met vleeswaren, als met groenten en pesto. Een kleine tip vooraf van Hester, was om na het rollen van de gevulde wraps, de zijkanten er af te snijden.Hierdoor voorkom je dat er een zogenaamde “schenktuit”ontstaat en de meeste mensen dus bij de eerste hap al een servet nodig hebben. Door het recht afsnijden voorkom je dat.

IMG_20160425_160231Het jeugdpersbureau, toevallig aanwezig in verband met een reguliere vergadering, viel letterlijk met de neus in de “wraps. Wikji en Mimoun waren dermate geïnteresseerd in de culinaire vaardigheden van de dames dat het de  examenleiding ook opviel. Misschien dat de heren van het Persbureau even konden helpen, immers er was plek genoeg.

Van enige tegenzin was dan ook geen sprake en na het handen wassen en het omdoen van een schort, zaten beide “verslaggevers” hun best te doen op gevulde wraps. In casu nu de “halal” optie zonder vlees maar rijk gevuld met groeten en diverse smeersels.

De afspraak was, dat alleen de keurig gesneden plakken “wraps”ten toon werden gesteld en wat mislukte, mocht gelijk genuttigd worden. Verbazend hoeveel er in het begin de “opmaak”schalen niet haalden.

unnamed (2)Een klein warm hapje werd er ook gemaakt. Vanuit de keuken kwam bekende geuren van gegrilde champignons, uiteraard gevuld. Met de inmiddels aangekomen ouders werd het een leuk feest in de RESET.

He aller belangrijkste was daarna natuurlijk de uitreiking van de certificaten van Super Chef. een voor een kregen de nieuwe chef koks een handgeschreven exemplaar.

Met een redelijk gevulde maag, gingen zowel de kandidaten als de ouders, weer huiswaarts .

Namens de Redactie en het Jeugd Persbureau van harte gefeliciteerd.

Dit verslag kwam tot stand met medewerking van Mimoun en  Wikji.

IMG_20160425_160007Foto impressie JP (gemaakt met GSM.)

Karel van Rooy.