2016-04-20-metGijsWoensdag zijn we wederom op de Wagenwerkplaats geweest. Deze keer leidde Gijs van Valkenhoef ons rond. Gijs is voorzitter van de werkgroep Het Groene Spoor. We hebben onder zijn leiding een tijd rondgezworven op de prachtige wandel- en speelplek, geliefd bij grote en kleine Soesterkwartierders.

We begonnen in de Verkeerstuin, waar Gijs ons vertelde wat we die middag allemaal gingen doen. Hij was zo enthousiast, dat hij wel twee uur vol kon praten. Nadat we wat gegeten en gedronken hadden – pakjes fris werden ons aangeboden door de vrijwilligers van de Verkeerstuin – zijn we het terrein opgegaan.

Op het grote veld richting het station is een kuil van bijna twee meter diep, die een spectaculaire geschiedenis heeft. Gijs wist te vertellen dat er in de Tweede Wereldoorlog een Duitse trein met munitie is gebombardeerd. Eén wagon werd vol geraakt, en die vloog met een daverende klap de lucht in. Hij kwam terecht op het veld en veroorzaakte die diepe kuil, die er dus tot vandaag gewoon ligt. Chris van Rossum – ook van het Groene Spoor – had van gekapte boomstammen een prachtig klimwerk gemaakt – eigenlijk ligt die natuurspeelplek er dus gewoon al 😉

2016-04-20-kuil

Na dit spannende verhaal bekeken we de bijenkasten bij de grote loods. We leerden van alles over koninginnen, bijenvolken, wilde bijen en honing. Gijs vertelde hoe ongelooflijk belangrijk die kleine beestjes zijn: vooral de wilde bijen zorgen ervoor dat zaadjes over de aarde worden verspreid. Zo groeit er van alles op de wereld waar de mensen weer van kunnen eten, denk maar aan ons graan.

2016-04-20-mengsel

bommetjes met zaad, compost, klei en water brouwen

Aan het einde van onze tocht maakten we samen met Gijs zaadbommen. Het recept daarvan kun je vast wel ergens via internet vinden. De leden van de Kinderwijkraad maakten als een stelletje heksen een spannend en raadselachtig mengsel van compost, klei, bloemzaad en water. Een klein meisje dat toevallig langskwam met haar moeder mocht uiteraard ook meedoen. De bolletjes mochten de kinderen meenemen in lege eierdozen.

De volgende keer gaan we met elkaar naar het Centrum voor Natuur- en Milieu-educatie in Schothorst. Dankjewel Gijs, voor je mooie verhalen!

Sjaak