Met zo,n aanhef van “Line-dance groep “To The Point” krijgt les.”m0et er wel iets heel bijzonders aan de hand zijn. “To The Point” duid uiteindelijk op wooncomplex Puntenbrg, alwaar een grote groep enthousiaste mensen zich hebben opgegeven voor de cursus Line-dance.
Een en ander zijnde het gevolg van een muziekavond in Puntenburg alwaar een groep “ouderen aan line-dansen” deed. “Dit moest navolging hebben”was de gedachtegang en zie daar een cursus lag in het verschiet.
De wedstrijdcommissie Bewonersplatform Puntenburg boog zich over de gradatie van deelnemers en tot welke categorie men de nieuwe “Line-dance”groep zou toelaten.
Even voor de goede orde. Onderstaand de omschrijving van “Line-dance”
Bij linedance worden er in lijnen/rijen gedanst, zo wordt het één geheel. Ook worden er dezelfde bewegingen en op dezelfde maat gedanst. Wat ook kenbaar is voor linedance is dat er vaak een basis gedanst wordt van bijvoorbeeld totaal 32 tellen (4 keer 8 tellen) en deze achter elkaar herhaald wordt.
Het hakken-tenen wordt een beetje naar de achtergrond verdrongen. De cowboykleding en countrymuziek zijn niet langer een vereiste en de duimen hoeven niet meer achter de buckle. Er mag met het hele lichaam bewogen worden in plaats van het ‘over de vloer harken zonder het bovenlichaam te veel te bewegen’ zoals het is begonnen.
Maar één ding staat vast: ook binnen het line-dance is een vernieuwing aan de gang zodat het met de tijd meegaat. Deze stijl wordt ook wel newline, funky of non-country genoemd
Wel Wikepedia er is een nieuwe categorie bijgekomen. In de nieuwe stijl mag worden opgenomen de enthousiaste groep uit Puntenburg. Zeg maar de Zilver gekleurde haren groep met hier en daar een handicap.
Bijna 20 (vooral dames) hadden zich opgegeven voor deze discipline in de danswereld.En even na 14.00 uur zette de instructeur de aanwezigen “op een lijn”. Verwachtingsvol keek en luisterde men naar de uitleg van de grond beginselen van het “line-dansen” Het aantal tellen en passen en de muziek keuze. De eerste varianten op het bewegen met de voeten werden voorgedaan. Dat viel best nog even tegen.maar na een paar herhalingen ging de muziek aan en werd het geheel een homogeen dansgezelschap.
Een tweede serie passen/ draaiingen en fictieve trappen werden aangeleerd. Bij menigeen verscheen een zweetdruppel op het voorhoofd en een enkeling moest even een korte pauze inlassen.
Maar om hierna met volle overtuiging de dansvloer weer te betreden. De ultieme test was natuurlijk om alle passen aangeleerd, nu in zijn gehele volgorde te dansen. De keuze van de muziek was even een moeilijk punt. Een langzaame “slowFox” was niet voorhanden, zodat de deelnemers het volle tempo te verwerken kregen.
Met bewondering en ook verbazing werd vanaf de zijkant en vanuit de gang door bezoekers/bewoners mee gekeken naar de “Linedance”groep To The Point”.
En niet alleen de algeheel valide mens deed mee, ook een dame op leeftijd met rollator liet zich niet onbetuigd. Een deelneemster merkte al dansend op, “gaat best lekker met mijn kunstheupen en knieën” wat de intense “lol” aangaf van het meedoen.
Gezegd kan worden dat hier een unieke prestatie is verricht. Een prachtige en sportieve activiteit. Het aardige is dat ze het zo leuk vinden, dan het elke week op dinsdagmiddag 14.00 uur doorgaat.Dus 8 september kunt ook U mee doen.
We zijn benieuwd naar het eerste officiële optreden van “The Pointers”
Verslag en fotoreportage, Karel van Rooy.
Geef een reactie