UITGELICHT

Impactbios – Wij oogsten hier geluk – maandag 6 november, 19:30 [Binnentuin]

‘Wij oogsten hier geluk’ is een documentaire over community supported agriculture (CSA) in Nederland. De film is een portret van zes boeren en hun CSA bedrijf: een verhaal over hun passie en idealen, de band met hun leden, de strijd om land, de twijfels en de tegenslagen, en hun dromen voor de toekomst. Na de film een Q&A met de boeren uit de film: Jolke en Wytze van de Eemstadboerderij in Amersfoort.
Entree: 5 euro. Het is in de Binnentuin, dus neem een warme trui mee! Reserveren mag via publiciteit@dewar.nl.
Kijk voor meer informatie op http://www.wijoogstenhiergeluk.nl/.

Geen kind aan de kant – boekpresentatie – zaterdag 11 november 15.00 [de Binnentuin]

‘Dit zijn de regels, dit is de wet. Je wordt op het vliegtuig terug gezet’
We denken met ons allen dat Nederland een veilig land is waar je in principe nergens bang voor hoeft te zijn. Toch leven er hier heel veel kinderen dagelijks in angst over of ze hier wel kunnen blijven. Deze kinderen leven in zogeheten ‘gezinslocaties’: zeer sobere opvangcentra met vrijheidbeperkende regels, bestemd voor gezinnen die naar Nederland gevlucht zijn en van wie een eerste asielaanvraag is afgewezen, maar die wel nog in procedure zijn.
Voor kinderen, en ook voor ons, is het onbegrijpelijk dat ‘een meneer op een kantoor’ ineens bepaalt dat zij of hun vrienden hier niet meer mogen leven, terwijl ze hier al jaren wonen en naar school gaan. Omdat het lijden van deze mensen zich onzichtbaar en in stilte voltrekt, proberen we met dit boekje een bescheiden bijdrage te leveren aan het naar buiten brengen van hun stem. Er zal op zaterdag 11 november een persconferentie zijn waarin het boekje gepresenteerd wordt. Hierbij zullen waarschijnlijk ook mensen uit de gezinslocatie Amersfoort aanwezig zijn.

Voedsellab – kookexperiment – vrijdag 17 november – 17:30 – [Keuken De WAR]

Voedsellab is een groep mensen die onderzoek doen naar het voedsel van de toekomst. Soms is dat door kweken van vreemde groenten, soms door recepten te ontwikkelen en soms door onderzoek in het Biolab. Deze keer gaan we Kim-chi maken, een gefermenteerde kool, en eten we samen.
Het Voedsellab is semi-openbaar, dat wil zeggen als je mee wilt experimenteren ben je welkom. Meld je dan even aan bij diana@dewar.nl.

Het Schaap zonder Jasje – Vocalgroup Be Sharp – zaterdag 18 november – 14.00 en 15:30 [Spullenlab]

‘Het schaap zonder jasje’ heeft in tegenstelling tot de andere schaapjes geen warme wollen vacht. Het voelt zich anders en wordt geplaagd. Het schaap trekt de wijde wereld in, op zoek naar een oplossing. Tijdens de zoektocht beleeft het schaap avonturen, redt levens en maakt vrienden. Wanneer het schaap weer thuis komt, blijken de andere schaapjes er inmiddels ook wat anders uit te zien… Een muzikale voorstelling met een verteller en a capella close-harmony…

Data analyseren met Meet je Stad – zondag 19 november – 10.00-16.00 – [Fablab]

Wat weten we over het klimaat in Amersfoort? En hoe komen we aan informatie? De afgelopen jaren hebben deelnemers aan Meet je Stad! in Amersfoort onderzoek gedaan naar het klimaat. Er zijn tientallen verhalen, honderden florawaarnemingen en duizenden weermetingen verzameld.
Maar wat zeggen deze data nu over het klimaat in Amersfoort? Tijdens de Meet je Stad! klimaatdag kun je workshops volgen om antwoorden te krijgen op deze vraag.
In de ochtend (van 10.00-13.00 uur) is er keuze uit 3 workshops:

  • Meetkastje bouwen: je soldeert je eigen meetkastje, dat je na afloop thuis op kunt hangen
  • Data analyse: je leert een data-analyseprogramma gebruiken en maakt daarmee analyses van de flora- en weerdata
  • Verhalen analyse: in deze workshop analyseren we de klimaatverhalen die tot nu toe zijn opgehaald en kijken we naar onderliggende trends.

13.00-14.00 uur Lunch
14.00-16.00 uur: presentaties van de workshops en de groepen en kaarten, modellen en meer van o.a. Gemeente Amersfoort en Waterschap Vallei en Veluwe.
Geef je op bij meedoen@meetjestad.net.

Klimaatacademie met Jeroen van der Sluijs – donderdag 23 november 20:00 [Fablab]

Eerste lezing in een serie over data, modellen en klimaat. Professor Jeroen van der Sluijs laat ons kennismaken met de werking van klimaatmodellen, hun nut en vooral hun beperkingen. Deze lezingen is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden.

AGENDA

NB: Elke dinsdag van 10.00 tot 22.00 is er open inloop in het Fablab. Op donderdagen, op aanvraag of bij aanwezigheid, is het Biolab open van 20:00-22:00.

november 2017

  • Extra Fablabopening op zaterdag – zaterdag 5 november, 11:00 – 17:00 [Fablab]
  • Impactbios – Wij oogsten hier geluk – maandag 6 november, 19:30 [Binnentuin]
  • Repaircafe – zaterdag 11 november 10:30-15:00 [Spullenlab]
  • Geen kind aan de kant – boekpresentatie – zaterdag 11 november 15.00 [de Binnentuin]
  • WARwerkdag, kom klussen! – zondag 12 november – 13:00 uur [De hele WAR]
  • Voedsellab – kookexperiment – vrijdag 17 november – 17:30 – [Keuken De WAR]
  • Het Schaap zonder Jasje – Vocalgroup Be Sharp – zaterdag 18 november – 14.00 en 15:30 [Spullenlab]
  • Data analyseren met Meet je Stad – zondag 19 november – 10.00-16.00 – [Fablab]
  • Klimaatacademie met Jeroen van der Sluijs – donderdag 23 november 20:00 [Fablab]

Wat is De WAR?

De WAR is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab AmersfoortStudium Generale Amersfoorten Universiteit Amersfoort. U kunt De WAR ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.
De WAR is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid. Je kunt De WAR vinden op Geldersestraat 6 in Amersfoort.