NIEUWSBRIEF november 2018
Please scroll down for English

NIEUWS

Voortgang van de Heiligenbergerweg

Twee weken geleden hebben een flink aantal mensen van De WAR een kijkje kunnen nemen in het pand aan de Heiligenbergerweg. Dat werkte bij veel mensen inspirerend en er werden direct plannen gemaakt voor de inrichting. Voor velen was het de eerste keer dat ze binnen konden kijken bij het pand, waar ze al een hele tijd plannen voor maken.
Voor als de verhuizing doorgaat zijn we op zoek naar huurders die er vanaf dit voorjaar een bureautje, atelier of werkplaats willen huren, gedeeld of privé, groot of klein. Er zal de komende jaren nog het een en ander veranderen aan de ruimtes en de indeling, dus enige flexibiliteit is een voorwaarde. We zoeken vooral mensen die aan het dynamische ecosysteem van De WAR willen bijdragen. Wil je het pand een keer zien om te kijken of je in de nieuwe WAR zou passen als huurder? We plannen binnenkort nog een kijkdag voor geïnteresseerden. Laat het ons weten als je wilt kijken of voor meer informatie: verhuur@dewar.nl..

terugblik Kaalstaart

Oktober was een volle maand voor De WAR. Zo was er een heel weekeinde Kaalstaart, het festival voor betakunst en nieuwe ambachten. Het hele festival, dat eerder op allerlei lokaties langs de Eem plaatsvond, is dit jaar naar De WAR verplaatst. De andere plekken zijn inmiddels niet meer beschikbaar voor dit soort dingen. Voor het eerst waren alle ruimtes in De WAR in gebruik. Het was prachtig om te zine wat een potentie de plek zou hebben gehad, maar ook wel triest om te weten dat over een paar maanden de panden afgebroken zulen worden.
Het fetsoval trok veel bezoekers en er waren veel goede kunstwerken te zien.
Kijk hier voor een filmpje van Anne Arendsen.

Meet je Stad Noorwegen

Een klein team van Meet je Stad reisde af naar Bergen in Norwegen om daar workshops meetkastjes bouwen en data-analyse te geven. De tweede bouwworkshop zat, net als de vorige, al weken overvol. Net als bij Meet je Stad in Amersfoort trekken de workshops in Noorwegen ook een heel gevarieerd publiek, hoewel er in Amersfoort meer kinderen meedoen en in Noorwegen meer studenten.
Ook de dataworkshop was goed bezocht en het zou ons niet verbazen als daar een productieve onderzoeksgroep uit ontstaat.
Kijk hier om te zien hoe de stad Bergen de komende weken langzaam gevuld wordt met thermometertjes.

Jaaropleiding permacultuur Amersfoort 2019

Op 12 januari 2019 begint de jaaropleiding permacultuur van stichting permacultuur onderwijs weer op een goed bereikbare centrale locatie midden in het land, Amersfoort. Wil je je helemaal onderdompelen in permacultuur met een flinke hoeveelheid contact-uren? Dan is deze opleiding wellicht iets voor jou. Als extra bonus krijg je bij deze opleiding volledige toegang tot het gestructureerde lesmateriaal in onze webschool, inclusief de begeleidingsmogelijkheden! Verder zijn er excursies en gastdocenten. Hoofddocent is Maranke Spoor.
Met Jokerdagen/excursies/gastdocenten.
Meer info: www.permacultuuronderwijs.nlmaranke@PermacultuurOnderwijs.nl

save the date! Citizen science conferentie – 26 januari [De hele WAR]

Op deze dag komen burgerwetenschappers uit binnen-en buitenland samen bij De WAR, om ervaringen te delen, elkaar verder te helpen en inspiratie op te doen. Houd de dag vast vrij!

Uitgelicht

Repaircafe – zaterdag 10 november 11:00- 14:30 [Binnentuin]

Kom langs met je stukke spullen, lekke band, mottige trui, rokende senseo en alles wat je gerepareerd wilt hebben, en repareer het samen met onze experts.

Workshop Meet je Stad klimaatsensoren bouwen – zondag 11 november 13:00 [Binnentuin]

Wil je meedoen met Meet je Stad? Bouw dan een klimaatsensor in deze workshop! Ervaring is nergens voor nodig, iedereen kan solderen. Geef je op voor de bij meedoen@meetjestad.net en geef aan aan welke workshop je meedoet.

Workshop Meet je Stad data-analyse – maandag 12 november 19:30 [De WAR Kantoor]

In deze workshop leer je de data die de afgelopen jaren door Meet je Stad verzameld is te plotten in mooie grafieken, met de programmeertal R, en op de kaart weer te geven met QGIS. Het is een beginnersworkshop met een duidelijke handleiding. Geen ervaring nodig, wel een laptop. Geef je op voor de bij meedoen@meetjestad.net en geef aan aan welke workshop je meedoet.

Bijeenkomst Skepsis Amersfoort – zaterdag 17 november 16:00 [Binnentuin]

Bijeenkomst van de Amersfoortse Skepsisgroep.

Citizen science soep – woensdag 21 november 18:30 [Binnentuin]

Soepmaaltijd voor alle geinteresseerden in burgerwetenschap en voor deelnemers van Meet je Stad, voorafgaand aan de maandelijkse Meet je Stad avond. We horen graag of je mee-eet, via meedoen@meetjestad.net.

Kickoff bijeenkomst ‘zelf luchtkwaliteit meten’ – zondag 25 november 14:00 [Binnentuin]

Meet je Stad gaat het komende jaar de metingen van temperatuur, licht en luchtvochtigheid in de stad uitbreiden met luchtkwaliteit. Op 25 november houden we een bijeenkomst voor mensen die daaraan mee willen werken.
Wie geinteresseerd is in deelname in ons burgerwetenschapsproject en wil helpen het platform uit te breiden naar luchtkwaliteit, geef je op voor de kickoff bij meedoen@meetjestad.net, of kom gewoon langs!

Agenda

  • Repaircafe – zaterdag 10 november 11:00- 14:30 [Binnentuin]
  • Workshop Meet je Stad klimaatsensoren bouwen – zondag 11 november 13:00 [Binnentuin]
  • Workshop Meet je Stad data-analyse – maandag 12 november 19:30 [De WAR Kantoor]
  • Bijeenkomst Skepsis Amersfoort – zaterdag 17 november 16:00 [Binnentuin]
  • Citizen science soep – woensdag 21 november 18:30 [Binnentuin]
  • Kickoff bijeenkomst ‘zelf luchtkwaliteit meten’ – zondag 25 november 14:00 [Binnentuin]

Wat is De WAR?

De WAR is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab AmersfoortStudium Generale Amersfoort en Universiteit Amersfoort. U kunt De WAR ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.
De WAR is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid. Je kunt De WAR vinden op Geldersestraat 6 in Amersfoort.